Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βορίδης: Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα αποπληρώσουμε τις οφειλές στους ιδιώτες υγείας

«Το ερχόμενο έτος θα είναι πιο ισορροπημένο έτος για τη φαρμακοβιομηχανία»

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Ο έλεγχος των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών στα παραστατικά των ιδιωτικών κλινικών που αφορούν νοσηλείες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα ολοκληρωθεί μέσα στην ορισθείσα ημερομηνία, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου, δρομολογώντας έτσι και την αποπληρωμή εκατ. ευρώ που οφείλονται στους ιδιώτες της υγείας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στο 130 συνέδριο Health World που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο.

Έναν μήνα αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση στον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας του πορίσματος που αφορά στις ιατρικές πράξεις που εκτελέστηκαν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της χώρας για το έτος 2013.

Επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα είναι ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο στα ιδιωτικά νοσοκομεία καταρχάς και ακολούθως στα δημόσια όταν πρόκειται για νοσηλεία ασφαλισμένου στον ΕΟΠΥΥ.

«Καυτό» το πόρισμα για τις ιδιωτικές κλινικές

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών για το θέμα των υπερβάσεων στις δαπάνες νοσηλείας.

«Δεν βιάζομαι. Περιμένω το τελικό χαρτί του ελέγχου» σημείωσε, προσθέτοντας πως «το πόρισμα θα έχει ονόματα και διευθύνσεις και ποσά, που χρεώθηκαν αχρεωστήτως. Τότε, όμως αυτοί που τώρα φωνάζουν ας προσέξουν να μην εμπίπτουν σε τέτοιες κατηγορίες και μη βρεθούν στη θέση να χρειαστεί να εξηγήσουν στις δικαστικές αρχές γιατί χρέωναν αυτά τα ποσά» ξεκαθάρισε τον τρόπο που θα κινηθεί έναντι παραβατών ιδιωτών το υπουργείο Υγείας.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι μια από τις παραμέτρους που θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα εκτίμησε ο κ. Βορίδης, λέγοντας πως «το ερχόμενο έτος θα είναι πιο ισορροπημένο έτος για τη φαρμακοβιομηχανία και ιατροτεχνολογικά, καθώς και για τους ιδιώτες παρόχους».

By