Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαξιφισμοί για τη θέση του Ε” Αντιπροέδρου της Βουλής

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους για την πλήρωση της θέσης από το ΠΑΣΟΚ

 

vouliΕν μέσω ενστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που εξέφρασαν την διαφωνία τους με την «κατάληψη» θέσης αντιπροέδρου της Βουλής από το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι αποτελεί κόμμα της συμπολίτευσης, ο Ι. Δριβελέγκας εξελέγη Ε’ Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, στην θέση του Λ. Γρηγοράκου που υπουργοποιήθηκε.

Υπέρ ψήφισαν 137 βουλευτές, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 79 λευκά ψηφοδέλτια και 4 άκυρα.

Η διαδικασία εκλογής του ωστόσο, σημαδεύτηκε από τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τον Δ. Παπαδημούλη να διατυπώνει τις αντιρρήσεις του, λέγοντας ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η θέση του Ε’  Αντιπροέδρου δεν ανήκει σε κόμμα της συμπολίτευσης, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά της αντιπολίτευσης. Εξέφρασε την έκπληξή του για την στάση της ΔΗΜΑΡ που δεν την διεκδικεί και ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία προκειμένου να ερωτηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, αλλά και να γίνουν οι αλλαγές στον Κανονισμό, ώστε να αποφευχθεί ο τραγέλαφος που θέλει τον Ευ. Βενιζέλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και παράλληλα αρχηγό κόμματους της αντιπολίτευσης.

Την άποψη ότι δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει θέση του Ε’  Αντιπροέδρου, διατύπωσε και ο Ν. Μαριάς, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει στην αντιπολίτευση, ενώ βουλευτές του μετέχουν στην κυβέρνηση.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος δεν έκρυψε την έκπληξή του για την αντιδεοντολογική και αντικοινοβουλευτική –όπως είπε- στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπενθυμίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι νομοθετικό κείμενο που έχει καταρτιστεί από μονοκομματικές πλειοψηφίες. «Το σύστημα λειτουργεί πλειοψηφικά και άρα είναι λογικό γραμματικά ο συντάκτης του Κανονισμού να μιλά για το πρώτο κόμμα ως πλειοψηφία και να χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα αντιπολιτευτικά», είπε και σημείωσε ότι στις οικουμενικές κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα όλα τα κόμματα είχαν πάρει θέση αντιπροέδρου της Βουλής.

 

Ο.Π.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By