Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Προς ψήφιση ο νέος φορολογικός κώδικας

Θα πρέπει να ψησφιστεί μέχρι στις 29 Ιουλίου

voulinomosxedio1Στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκινά σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου, του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό κώδικα. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών, από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Χθες, τς έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να συζητηθεί και ψηφιστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες από το Α’  Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Ο Π. Λαφαζάνης και ο Ν. Μαριάς  μίλησαν για ευτελισμό του Κοινοβουλίου, καλώντας το προεδρείο να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση. «Κανείς δεν είναι ευτυχής με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, αλλά προφανώς συντρέχουν λόγοι», παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, καλώντας τους βουλευτές να μην υποτιμούν τα Θερινά Τμήματα της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Στουρνάρα, η υπερψήφισή του μέχρι τις 29 Ιουλίου, συνιστά προαπαιτούμενο για την είσπραξη της επόμενης δόσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. 

Το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού, βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων προβλέπει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων ο οποίοι καθυστερούν άνω των 30 ημερών να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος κατ” εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές, καθώς και εκλογίκευση προστίμων για τη μη καταβολή δηλώσεων.

Ο Κώδικας έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των μεθόδων είσπραξης των εσόδων του δημοσίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τον ΚΦΔ, εισάγεται η αρχή του μη ελέγχου όλων των δηλώσεων, αλλά εκείνων που καλύπτουν τα κριτήρια κινδύνου τα οποία καθορίζει η Φορολογική Διοίκηση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου κοινοποιούνται στον φορολογούμενο πριν από την έκδοση της καταλογιστικής πράξης προκειμένου αυτός να διατυπώσει τυχόν αντιρρήσεις του.

Επίσης μεταξύ άλλων, οριστικοποιείται η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για έλεγχο όπως και ο χρόνος διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων στα πέντε χρόνια. Μόνο στις περιπτώσεις αδικημάτων φοροδιαφυγής η παραγραφή επεκτείνεται στα είκοσι χρόνια. Επανέλεγχος δεν επιτρέπεται παρά μόνο εάν υπάρξουν νέα στοιχεία τα οποία δεν ήταν δυνατό να γνωρίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά τον αρχικό έλεγχο.

Ακόμη, εξορθολογίζονται όλα τα πρόστιμα ώστε να είναι ρεαλιστική η προοπτική είσπραξής τους ενώ υπάρχει πρόνοια σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας για τους φορολογούμενους να απαλλάσσονται από κυρώσεις και πρόστιμα.

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ_

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ_ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

By