Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βουλγαρία: Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης λέει ο Μπορίσοφ

Πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα – όλα τα κόμματα σε διάλογο

ekloges-boulgaria-mporisof

Τα… μανίκια σηκώνει ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος (GERB) της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη χωρίς όμως αυτοδυναμία,στις χτεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές που «έδειξαν» το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Ο Μπορίσοφ παραδέχτηκε πως ο αγώνας για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι δύσκολος και κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Μιχαήλ Μίκοφ,το κόμμα του οποίου ήρθε χτες δεύτερος στις εκλογές,τόνισε ότι το BSP θα συμμετάσχει στον διάλογο για τις εθνικές προτεραιότητες αλλά δεν θα αναμειχθεί σε μυστικές συνομιλίες για τη νομή της εξουσίας.

«Οι ψηφοφόροι μας έδωσαν τον ρόλο της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Μίκοφ και πρόσθεσε «θα είμαστε εποικοδομητική, πιστή αντιπολίτευση, που θα στηρίζει, νομοθετικά, όλες τις εθνικά υπεύθυνες αποφάσεις». Με καταμετρημένο το 65,3% των ψήφων, το GERB λαμβάνει ποσοστό 32,65% και το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) 15,3%.

Τρίτο κόμμα έρχεται το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (DPS) με 15,1%.Ακολουθούν το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο με 8,3%, το Πατριωτικό Μέτωπο με 7,3%, η Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία με 5,6%, το Ατάκα με 4,6% και το ABV με 4,2%.«Με αυτή τη σύνθεση κομμάτων στη Βουλή,δεν βλέπω πώς μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ,αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.Όπως είπε, το κεντροδεξιό κόμμα του θα περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα αλλά και τις επόμενες κινήσεις των άλλων κομμάτων που παίρνουν το «εισιτήριο» για να μπουν στη βουλή προτού ο ίδιος λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το «Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο»,ο αρχηγός του GERB ανέφερε πως, εξαιτίας της «φτωχής» επίδοσης του κόμματος στις εκλογές και των λίγων εδρών που φαίνεται να κερδίζει στη βουλή,η πλειοψηφία θα ήταν ασταθής.

Ο Μπορίσοφ εξαπέλυσε,παράλληλα,επίθεση στο κόμμα αυτό για τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το GERB.Ένας από τους όρους είναι να ηγηθεί του σχηματισμού κυβέρνησης ένα πρόσωπο διαφορετικό από τον Μπορίσοφ. Από την πλευρά του,πάντως,ο επικεφαλής του GERB υποστηρίζει πως δεν φοβάται να είναι στο «τιμόνι» της χώρας και ότι η πατρίδα του έχει πρόβλημα με μία αδύναμη Αριστερά. «Η Αριστερά παρουσιάστηκε μέσω εξαιρετικά λαϊκίστικων κομμάτων.

Κατά συνέπεια, το πρόβλημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν ήταν ο πρώην ηγέτης τους, Σεργκέι Στανίσεφ,αφού οι επιδόσεις τους ήταν ακόμα χειρότερες με το νέο ηγέτη τους, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος κάλεσε επίσης τους ηγέτες των κομμάτων ή συνασπισμών που θα έχουν εκπροσώπηση στη νέα βουλή,να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να μην βιαστούν να προβούν σε εξαγγελίες.

By