Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βουλγαρία: Υπό κατάληψη ξανά το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας

Φοιτητές και πολίτες  ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρκσι  

university-sofia

Υπό κατάληψη από φοιτητές και πολίτες που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρκσι είναι, για τρίτη μέρα, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης Οχρίδας«. Η νέα κατάληψη του βουλγαρικού πανεπιστημιακού ιδρύματος άρχισε το Σάββατο και πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την πρώτη, που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έως τις 14 Ιανουαρίου.

«Η κατάληψη του κτιρίου και της πρυτανείας θα συνεχιστεί μέχρι να παραιτηθεί η βουλγαρική κυβέρνηση» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Focus ο Μανόλ Γκλίσεφ, ένα από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων και κάλεσαν πολίτες, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν την κινητοποίησή τους. Η μορφή της κατάληψης αλλάζει, γίνεται πιο ριζοσπαστική, επειδή οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και επτά μήνες ή εδώ και έναν χρόνο- αν αρχίσουμε να μετράμε από τον Φεβρουάριο του 2013.

Το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Σόφιας εξουσιοδότησε τον πρύτανη, Ίβαν Ίλτσεφ να λάβει όλα τα νομικά μέτρα για τον τερματισμό της κατάληψης, την οποία χαρακτήρισε παράνομη πράξη πάνω σε κρατική περιουσία. Επιπλέον, το Συμβούλιο επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο αριθμός των διαδηλωτών είναι μικρός και ότι πολλοί από αυτούς δεν ανήκουν στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

«Καταλαμβάνοντας δημόσια περιουσία, οι πολίτες που έκαναν κατάληψη στην πρυτανεία διέπραξαν έγκλημα και είναι θα λογοδοτήσουν για ποινικό αδίκημα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου. Η βουλγαρική νομοθεσία και το καταστατικό του Πανεπιστημίου της Σόφιας τηρούν την αρχή «ακαδημαϊκής αυτονομίας», υπό την οποία οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Ωστόσο, εξαιρέσεις επιτρέπονται σε περιπτώσεις πρόληψης εγκλήματος ή μετά από δικαιολογημένο αίτημα εκ μέρους του προέδρου του πανεπιστημίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By