Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές

Κλίμα αβεβαιότητας διεθνώς, λόγω της Κύπρου.

 

stocksΙσχυρές απώλειες σημειώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, καθώς το κλίμα που δημιούργησε η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, αλλά και η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για το σχετικό νομοσχέδιο, έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.

Απώλειες άνω του 11% καταγράφουν οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank. Υπό πίεση και οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι Τράπεζα Κύπρου και CPB είναι σε καθεστώς προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης.

Ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 3.89% στις 923 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατρακυλούν

Oι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών όπως της Deutsche Bank και της Credit Suisse υποχώρησαν περισσότερο από 2% τη Δευτέρα. Ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός Societe Generale υποχώρησε κατά 4,4%, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas κατά 4,1%, η Credit Agricole υποχώρησαν κατά 5% και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα σχεδόν κατά 6% σε νέο χαμηλό ρεκόρ 52-εβδομάδων.

«Δεν είναι πλέον ταμπού να θιγούν οι καταθέσεις» δήλωσαν οι αναλυτές της Morgan Stanley , σημειώνοντας πως οι καταθέτες  σε  κάποιες άλλες χώρες εκτός των οικονομιών της ζώνης του πυρήνα του ευρώ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία,  θα μπορούσαν να  σπεύσουν  σε ανάληψη χρημάτων από τις τοπικές τράπεζες.

«Παρά το γεγονός ότι  είναι μικρός ο  κίνδυνος να έχουμε κύμα αναλήψεων από τις τράπεζες , είναι πιθανό ότι οι καταθέτες μπορεί  να προσαρμόσουν την επενδυτική στρατηγική τους, μειώνοντας … τις καταθέσεις τους και ενδεχομένως να  μεταφέρουν  τα κεφαλαία  τους στο πυρήνα της Ευρώπης από τις περιφερειακές χώρες», είπαν  οι αναλυτές.

«Η πρόταση για την  Κύπρο είναι πραγματικά ανησυχητική. Δημιουργεί ένα προηγούμενο που σημαίνει ότι και  άλλες χώρες μπορούν να επιβαρύνουν  τους καταθέτες δυνητικά στο μέλλον», δήλωσε  στέλεχος γαλλικής  τράπεζας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Αν είσαι ένας μικρός  καταθέτης στη Κύπρο , θα πεις  στον εαυτό σου  ότι θα ήταν καλύτερο να κρατήσετε τα χρήματά σου κάτω από το χαλί παρά  σε μια τράπεζα. Και αν είσαι  Έλληνας, Ισπανός και  Ιταλός, επίσης, θα πεις στον εαυτό σου  ότι μπορεί να είναι ο επόμενος. Είναι ειλικρινά ανεύθυνο», δήλωσε το τραπεζικό στέλεχος.

 

 

 

 

 

By