Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βρέθηκαν συντρίμμια από το αεροσκάφος της Malaysian – Οι πρώτες εικόνες

Αξιωματούχοι του Βιετνάμ ανέφεραν ότι βρήκαν κομμάτι από την πόρτα και την ουρά του αεροσκάφους

malaysian090314

Επαληθεύονται και επισήμως οι φόβοι για την τύχη του Boeing 777 της Malaysian Airlines καθώς βιετναμέζικο αεροσκάφος ανέφερε την Κυριακή ότι εντόπισε συντρίμμια. Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Επικοινωνιών και Μεταφορών του Βιετνάμ, τα συντρίμμια εντοπίστηκαν 50 μίλια, νότιο-νοτιοανατολικά του νησιού Του Τσου και πιστεύεται ότι πρόκειται για μία εσωτερική πόρτα του αεροσκάφους και τμήμα της ουράς.

Από την πλευρά της η Malaysian Airlines αναφέρει ότι δεν έχει λάβει κάποια επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Η πτήση MH370 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο χάθηκε από τα ραντάρ χθες τα ξημερώματα με 239 επιβαίνοντες. Στις έρευνες συμμετείχαν συνεργεία από τη Μαλαισία, την Κίνα, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη.

Το Βιετνάμ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ένα αεροσκάφος της Σιγκαπούρης βρήκε ένα κίτρινο αντικείμενο να επιπλέει νοτιο-νοτιοανατολικά του Του Τσου και έχει αποστείλει πλοία στην περιοχή. «Το αεροσκάφος ενδέχεται να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ πριν χαθεί από τα ραντάρ» δήλωσε μαλαισιανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι γι” αυτόν τον λόγο οι έρευνες έχουν επεκταθεί προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας.

Σενάρια για τρομοκρατική ενέρεια

Εν τω μεταξύ, διευρύνεται η έρευνα για τα κλεμμένα διαβατήρια που φέρεται να είχαν στην κατοχή τους επιβάτες του αεροσκάφους, με τις Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Η Ιντερπόλ – Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας – ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια, που είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ως κλεμμένα ή απολεσθέντα, χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και πρόσθεσε ότι «εξετάζει και άλλα ύποπτα διαβατήρια».

Η διεθνής υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στη βάση δεδομένων της από καμία χώρα σχετικά με τα διαβατήρια ενός Αυστριακού και ενός Ιταλού από τη στιγμή που δηλώθηκαν ως απολεσθέντα μέχρι την αναχώρηση της πτήσης.

«Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των κλεμμένων διαβατηρίων και του αγνοούμενου αεροπλάνου, είναι φανερά πολύ ανησυχητικό το ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας κλεμμένο διαβατήριο καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας Ρόναλντ Νομπλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τέσσερις οι επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια

Μαλαισιανοί ερευνητές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση.«Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα» δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, υπουργός Άμυνας και Μεταφορών, στους δημοσιογράφους.

Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα έχει επεκταθεί σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο» είπε ο Χουσέιν.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους» υπογράμμισε ο Χουσέιν. «Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες […] όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί» σημείωσε ο μαλαισιανός υπουργός.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια ευρωπαίων πολιτών και προορισμός τους ήταν η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines, περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων -του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η αυστριακή αστυνομία όμως, ανακοίνωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Reuters ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια.

Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες είχαν codeshare πτήση με τη Malaysia Airlines.

Εξάλλου, η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Boeing, βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, πέντε από τα άτομα που είχαν κλείσει εισιτήριο δεν επιβιβάστηκαν στην πτήση.

By