Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βρέθηκαν τα λεφτά από τις τράπεζες;

Τώρα που πέφτουν οι μετοχές διαρρέεται ότι βρέθηκαν τα λεφτά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Διαρροές επί διαρροών για το εάν βρέθηκαν ή όχι τα χρήματα των αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, διαμορφώνουν την εικόνα στο μέτωπο των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών λίγες μέρες πριν τις γενικές συνελεύσεις.

Χρηματιστηριακά οι επενδυτές με τις κινήσεις του σήμερα «δείχνουν» σχεδόν βέβαιη κρατικοποίηση της Εθνικής (υποχωρεί έως 10% η μετοχή) και μικρές αλλά μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες ελπίδες για την περίπτωση της Eurobank (καταγράφει μικρά κέρδη).

Στο μέτωπο των διαρροών, πληροφορίες φέρνουν την Εθνική να έχει συγκεντρώσει υποσχέσεις συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500 εκ. ευρώ (από τα 800 εκ. ευρώ που ψάχνει). Αντίστοιχα η Eurobank που αναζητά πολύ λιγότερα 383 εκ. ευρώ, κυκλοφορούν πληροφορίες περί πυκνών συναντήσεων στελεχών της διοίκησης της τράπεζας με υποψήφιους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι και οι δύο τράπεζες έχουν λάβει ατύπως προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου για να βρούν το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου που δρομολογούν και θα αποφασιστούν στις γενικές τους συνελεύσεις που θα γίνουν την συγκεκριμένη μέρα.

Αρκετά πιο ομαλά είναι τα πράγματα στο μέτωπο των άλλων δύο τραπεζών. Την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, πραγματοποιείται η δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση της Alpha Bank η οποία θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εγγραφές για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και λίγες ημέρες μετά θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με η νομοθεσία για την άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων απαιτείται περίοδος 15 ημερών. Σύμφωνα με τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερη από τον σταθμισμένο μέσο όρων της τιμής κλεισίματος της μετοχές κατά τις 50 προηγούμενες συνεδριάσεις που προηγούνται του Δ.Σ. που ορίζει τους όρους.

 

By