Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρέθηκε ο Γιανουκόβιτς

Σε σανατόριο του Κρεμλίνου κοντά στη Μόσχα βρίσκεται ο Γιανουκόβιτς, που δηλώνει ακόμη πρόεδρος της Ουκρανίας – Ζητάει προστασία από τους «εξτρεμιστές»

yanoukovich600_200214
Προστασία σε ρωσικό έδαφος έλαβε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ την ίδια ώρα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν γραπτή δήλωση του κ. Γιανούκοβιτς, μέσω της οποίας διαμηνύει πως θεωρεί ακόμα τον εαυτό του τον νόμιμο πρόεδρο της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας και ζητά από τη Μόσχα να τον προστατεύσει από «εξτρεμιστές»…

Η δήλωση Γιανούκοβιτς έρχεται λίγη ώρα αφότου το αξιόπιστο ρωσικό ΜΜΕ RBK μετέδωσε πως ο αποπεμφθείς ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται σε σανατόριο του Κρεμλίνου, λίγο έξω από τη Μόσχα.

Οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά έρχονται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου ένοπλοι έχουν καταλάβει από το πρωί το κοινοβούλιο και το κυβερνείο της περιοχής, ανεμίζοντας ρωσικές σημαίες στις οροφές των δύο κτηρίων.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκλείσει το χώρο γύρω από τα δύο κυβερνητικά κτήρια, με τους καταληψίες να διαμηνύουν ωστόσο πως δεν προτίθενται να διαπραγματευτούν με τις Αρχές. Έως τώρα δεν έχουν θέσει οιοδήποτε αίτημα, ενώ το μεταβατικό υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο έχει θέσει τις δυνάμεις του σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει θέσει σε ετοιμότητα μάχης αεροσκάφη που βασίζονται κοντά στα Δυτικά της σύνορα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» της και θα αντιδράσει «με σθεναρότητα» και «χωρίς συμβιβασμούς» σε κάθε παραβίασή τους.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον προβληματισμό του για «μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία.

Σκληρή απάντηση έστειλε στη Μόσχα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποιώντας τη Ρωσία πως «οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση της Κριμαίας [στη Σεβαστούπολη] θα εκληφθεί ως επιθετική ενέργεια».

By