Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρέθηκε το φάρμακο για την μακροζωία

Το κύριο συστατικό του νέου φαρμάκου είναι η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στα 150.

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros

Φάρμακο που καταπολεμά το γήρας υπόσχονται Αμερικανοί επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. Το φάρμακο πιθανόν να κυκλοφορήσει σε 5 χρόνια και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στα 150.

Οι επιστήμονες κάνοντας πειράματα σε ζώα  ανακάλυψαν ότι το κύριο συστατικό του κόκκινου κρασιού, η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών ενεργοποιεί μία πρωτεΐνη τη σιρτουϊνη (της SIRT1), η οποία προστατεύει το σώμα από τη νοητική γήρανση, ανανεώνοντας τα μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια είναι όπως λέμε  τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων και τα γηρατειά οφείλονται στη φθορά τους. Ωστόσο με την επανενεργοποίηση τους με τη βοήθεια της  SIRT1 θα ασκήσει σημαντικές επιδράσεις στην υγεία.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες χορήγησαν ρεσβερατρόλη σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι είχαν διπλάσια αντοχή και σχετική ανοσία στις επιδράσεις της παχυσαρκίας και στη γήρανση, ενώ σε μελέτες με μέλισσες και μύγες παρατηρήθηκε παράταση της ζωής τους.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι φαρμακευτικές ουσίες παρόμοιες με τη ρεσβερατρόλη μπορεί να θεραπεύσουν ή και να προλάβουν νοσήματα σχετιζόμενα με τη γήρανση.[space size=»30″]

By