Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Δημοψήφισμα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις [βίντεο]

Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ προσπαθεί να κατευνάσει το κύμα διαμαρτυρίας

brazil-protests

Δημοψήφισμα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κύμα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία πρότεινε η πρόεδρος της χώρας Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα επενδύσει στις δημόσιες μεταφορές και ότι θα δώσει έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση ως μέρος αυτού που είπε «πέντε σύμφωνα» με το λαό.

Αργότερα συναντήθηκε με δημάρχους και κυβερνήτες ,οι οποίοι συμφώνησαν με τα σχέδια της. «Η Βραζιλία είναι ώριμη για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και έχω ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θέλω να παραμείνουμε στάσιμοι», είπε η Ρούσεφ.

Ωστόσο κάποιοι ακτιβιστές προανήγγειλαν ότι θα συεχίσουν να διοργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις, τις οποίες η χώρα δεν είχε συνηθίσει εδώ και δύο δεκαετίες.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Ο αγώνας για δωρεάν μεταφορές συνεχίζεται», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινήματος »Passe livre» (δωρεάν εισιτήριο λεωφορείου),Μάιρα Λόνγκο Βίβιαν, σημειώνοντας ότι «ο διάλογος είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά χωρίς συγκεκριμένες δράσεις που επιβεβαιώνουν τη βελτίωση των συνθηκών για τον πληθυσμό δεν υπάρχει πρόοδος».

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν και το βράδυ της Δευτέρας σε διάφορες πόλεις αν και ήταν μικρότερης κλίμακας συγκριτικά με εκείνες που κατέληξαν με συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα.
Το κύμα διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 100 πόλεις ξεκίνησε από το Σάο Πάολ όπου οι κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Δεν υπάρχει Σχέδιο Β΄

Η Ρούσεφ έχει μπροστά της τις εκλογές του επόμενου χρόνου ενώ η Βραζιλία καλείται να φιλοξενήσει τους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ενώ η πρωτεύουσα Ρίο ντε Ζανέιρο διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.

Πολλοό από τους διαδηλωτές είναι δυσαρεστημένοι με το κόστος ανέγερσης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε μια χώρα όπου αρκετοί ζουν στη φτώχεια και τα εισιτήρια για αυτές τις διοργανώσεις είναι είδος πολυτελείας.
Ο γενικός γραμματέας της FIFA Jerome Valcke έχει αναφέρει ότι η οργάνωση δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για τη διοργάνωση που θα γίνει του χρόνου.

Πληροφορίες από BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)
By