Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Βραζιλία: Μονομαχία Ρούσεφ – Νέβες σε β” γύρο εκλογών

Στην τρίτη θέση η Μαρίνα Σίλβα

vrazilia_ekloges_1

Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ανώτατη εκλογική επιτροπή της χώρας.

Με καταμετρημένο το 93,54% των έγκυρων ψηφοδελτίων στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ και ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB) Αέσιο Νέβες.

Η πρόεδρος Ρούσεφ δεν καταφέρνει τελικά να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία λαμβάνοντας το 41,08% των ψήφων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ανώτατη εκλογική αρχή της χώρας.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB), Αέσιο Νέβες, ο οποίος καταλαμβάνει το 34,20% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Neves_Vrazilia_ekloges

Στην τρίτη θέση είναι η περιβαλλοντολόγος -γνωστή και ως πράσινη υποψία (η οποία για πολλές εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι ερχόταν πρώτη στις δημοσκοπήσεις)- Μαρίνα Σίλβα με ποσοστό 21,14%.

Με βάση αυτά τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα η Ντίλμα Ρούσεφ και ο τεχνοκράτης γερουσιαστής Αέσιο Νέβες θα μονομαχήσουν σε δεύτερο εκλογικό γύρο στις 26 Οκτωβρίου.

Ρούσεφ: Ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος

dilma_rousseff_Vrazilia_3

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ η οποία κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, διαβεβαίωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται» και «θα είναι νικηφόρος» στο δεύτερο γύρο, στις 26 του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει το σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Αέσιο Νέβες.

«Ο αγώνας συνεχίζεται, σε μια μάχη που θα είναι νικηφόρα, γιατί είναι ο αγώνας του λαού της Βραζιλίας. Αυτός ο αγώνας είναι ο αγώνας των οικοδόμων του μέλλοντος που ποτέ δεν θα αφήσει τη Βραζιλία να γυρίσει προς τα πίσω» είπε μιλώντας στη Μπραζίλια. «Νιώθω σαν να έλαβα ένα μήνυμα για να προχωρήσουμε σε αυτό τον αγώνα με όλους εσάς, για να αλλάξουμε τη Βραζιλία», πρόσθεσε.

Η Σίλβα δεν αποκάλυψε τα χαρτιά της για τον β” γύρο

silva_Vrazilia_3

Εν τω μεταξύ η τρίτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα η οποία αναμένεται να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή στον δεύτερο γύρο δεν αποκάλυψε προς τα πού θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους της.

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά το αποτέλεσμα των εκλογών εξήγησε ότι η απόφαση για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στις 26 Οκτωβρίου, θα πρέπει να ληφθεί εντός του συνασπισμού που σχηματίστηκε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSB) με το οποίο αν και δεν είναι μέλος κατέβηκε ως υποψήφια. «Θα συναντηθούμε και θα μιλήσουμε μεταξύ μας. Η Βραζιλία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με την τρέχουσα κατάσταση» δήλωσε η Μαρίνα Σίλβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σάο Πάολο.

«Οι βραζιλιάνοι πολίτες απαιτούν περισσότερη πρόοδο και θέλουν να δουν το έργο που αντιπροσωπεύει την πιο νόμιμη και πιο αξιόπιστη δύναμη αλλαγής» ανέφερε.

By