Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Τεράστια πτώση της δημοτικότητας της προέδρου

Μετά το ξέσπασμα της κοινωνικής αναταραχής

dilma-rousseffΤεράστια πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς μειώθηκε κατά 27 εκατοστιαίες μονάδες -από το 57% στο 30%- από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν ξέσπασε η κοινωνική αναταραχή και οι διαδηλώσεις με αιτήματα όπως η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ταυτόχρονα πλέον το ένα τέταρτο των Βραζιλιάνων, το 25% από 9% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση της 6ης και 7ης Ιουνίου, θεωρεί την κυβέρνηση της Ρουσέφ «κακή ή πολύ κακή» όσον αφορά το έργο και τις επιδόσεις της.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Νταταφόλια που είχε γίνει στις αρχές Ιουνίου είχε ήδη καταγράψει την πτώση κατά 8% της δημοφιλίας της Ρουσέφ, η οποία είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του 2014.

Μόλις τον Μάρτιο αντιθέτως η πρόεδρος της Βραζιλίας απολάμβανε ακόμη ένα τεράστιο προβάδισμα και κατέγραφε δημοτικότητα 65%.

Η δημοφιλία της Ρουσέφ, η οποία εξελέγη με το κεντροαριστερό Κόμμα Εργατών (PT), μειώθηκε τον Ιούνιο σε όλες τις πολιτείες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση η οποία έγινε με τη συμμετοχή ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 4.717 προσώπων σε 196 πόλεις. Το ποσοστό σφάλματος της έρευνας είναι ±2%.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις αρχές Ιουνίου, αρχικά εναντίον της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων των λεωφορείων, και μετατράπηκαν σε μια καταγγελία μεταξύ άλλων και των κολοσσιαίων κρατικών δαπανών για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014, την ώρα που βασικές δημόσιες υπηρεσίες και τομείς όπως αυτοί της παιδείας και της υγείας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξείες ελλείψεις χρηματοδότησης.

By