Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βραζιλία: Σκάνδαλο διαφθοράς στην Petrobras με πολιτικούς

Δεκάδες βουλευτές φέρονται να είναι αποδέκτες μίζας

petrobras2

Ο πρώην διευθυντής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras, ο οποίος έχει φυλακιστεί, έδωσε στα ΜΜΕ της χώρας ονόματα δεκάδων βουλευτών και τουλάχιστον ενός κυβερνήτη πολιτείας που φέρονται να είναι αποδέκτες μίζας από τις συμβάσεις που υπέγραφε η εταιρεία, σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Βραζιλίας.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στην Petroleo Brasileiro SA, όπως είναι η επίσημη ονομασία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, απειλεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα Estado de S. Paulo, στην ηλεκτρονική της έκδοση ανέφερε ότι 32 βουλευτές κατονομάστηκαν από τον Πάολο Ρομπέρτο Κόστα, τον πρώην επικεφαλής των μονάδων διύλισης και προμήθειας της Petrobras, ο οποίος συνελήφθη στις 20 Μαρτίου μετά από αστυνομική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.

Η εφημερίδα Folha de S. Paulo μετέδωσε  ότι ο Κόστα κατονόμασε 61 βουλευτές και γερουσιαστές ως αποδέκτες χρηματικής μίζας.

Κανένα από τα δυο μέσα δεν έκανε γνωστά τα ονόματα των πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Όσοι φέρονται ως αποδέκτες της μίζας λάμβαναν το 3% από τις συμβάσεις που έκλεινε η εταιρεία πετρελαίου με τρίτους, κατά τη χρονική περίοδο όπου ο Κόστα ήταν διευθυντής των μονάδων της Petrobras.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας έχει ήδη αντιμετωπίσει σκληρή κριτική για την οικονομική παρακμή της Petrobras η οποία είναι σήμερα η πιο χρεωμένη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο και έχει απολέσει τουλάχιστον το μισό της αξίας της στην αγορά κατά τα τρία χρόνια της προεδρίας Ρούσεφ.

By