Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Την κατιούσα παίρνει η δημοτικότητα της Ρούσεφ

Η αριστερή Ρούσεφ του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος λαμβάνει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ibope, το 38% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων σε σύγκριση με το 40% που είχε πάρει τον Μάιο

brazil-rousef

Η δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ συνεχίζει να υποχωρεί ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Παρόλα αυτά η νυν πρόεδρος της χώρας διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι των δύο κύριων ανταγωνιστών της.

Η αριστερή Ρούσεφ του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος λαμβάνει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ibope, το 38% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων σε σύγκριση με το 40% που είχε πάρει τον Μάιο. Ο γερουσιαστής Αέσιο Νέβες από το κεντρώο κόμμα PSDB ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ρούσεφ, εμφανίζεται ενισχυμένος καθώς λαμβάνει το 22% των προτιμήσεων έναντι του 20% στην προηγούμενη μέτρηση. Ο Εντουάρντο Κάμπος κυβερνήτης της πολιτείας Περναμπουκάνο στα βορειοανατολικά της χώρας παίρνει το 13% από 11% το Μάιο.

Η υποχώρηση της δημοτικότητας της Ρούσεφ οφείλεται στη στάσιμη κατάσταση της οικονομίας, στον επίμονα ανοδικό πληθωρισμό, σε μια σειρά σκανδάλων στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας και στην κρατική εταιρεία Petrobras αλλά κυρίως στις μεγάλες διαδηλώσεις για τις δημόσιες δαπάνες για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Η δημοσκόπηση της Ibope επιβεβαίωσε άλλες πρόσφατες έρευνες για τις απόψεις των ψηφοφόρων που δείχνουν ότι η εκλογική διαδικασία θα κριθεί πιθανότατα σε ένα δεύτερο γύρο στον οποίο Ρούσεφ θα επικρατήσει, αν και με μικρότερο ποσοστό. Στην εκλογική μάχη εναντίον του Νέβες η Ρούσεφ θα κερδίσει με το 42% των ψήφων έναντι του 33% για τον Νέβες. Η διαφορά είναι πλέον στις 9 ποσοστιαίες μονάδες από 19 μονάδες πριν από ένα μήνα. Η έρευνα της Ibope έγινε σε δείγμα 2000 ατόμων το χρονικό διάστημα μεταξύ 4 και 7 Ιουνίου. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος συν +- δύο ποσοστιαίες μονάδες.

By