Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Βραζιλία-Χιλή στο πρώτο μεγάλο πάρτυ…

Τα πλεονεκτήματά της είναι ισχυρά: έδρα και… παράδοση καθώς, στο σπίτι της παίζει η Βραζιλία, με τον κόσμο στο πλευρό της κι ενώ δεν έχει γνωρίσει την ήττα από τη Χιλή εδώ και μια δεκαετία…
Το κίνητρό της επίσης, είναι τεράστιο: να σηκώσει το τρόπαιο μπροστά στο δικό της, εκστασιασμένο κοινό που ζει και αναπνέει γι αυτό το λόγο!

ΒΡΑΖΙΛ xili_3
Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα. Η ανάγκη της επικράτησης. Όχι μόνο στο σημερινό παιχνίδι, αλλά μέχρι το τέλος… Και το γεγονός αυτό ίσως εξισορροπεί τα πράγματα για τους χιλιανούς που γνωρίζουν πως θα μπουν στο Εστάδιο Μινεϊράο του Μπέλο Οριζόντε των 58.170 θέσεων με λίγες ελπίδες να τους συντροφεύουν. Υπάρχουν όμως! Κι άλλωστε, μια χαρά ομάδα είναι η Χιλή, με υψηλές μάλιστα βλέψεις και πολύ ενθουσιασμό που προέρχεται όπως πολλοί λένε και σχολιάζουν –ακόμη και η FIFA- από την επιτυχία σε βάρος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας (που υπήρξε, πάντως, απογοητευτική).

«Όταν μίλησα για τη Χιλή, πολλοί πίστεψαν πως έκανα πλάκα. Είδατε και μόνοι σας ποια είναι η Χιλή», δήλωσε δικαιωμένος ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη δουλειά που έχει κάνει ο Χόρχε (Σαμπαόλι) και οι παίκτες του. Μελετήσαμε πολλές μέρες τις κινήσεις και τις τακτικές τους για να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα», πρόσθεσε ο βραζιλιάνος τεχνικός που είχε προειδοποιήσει για τη δυναμικότητα και την ικανότητα της Χιλής. Μάλιστα, δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να την έχει αντίπαλο στην επόμενη φάση (παρότι την είχε κερδίσει, στο Μουντιάλ του ’10, με 3-0)!

Παλιοί γνώριμοι
Τα πράγματα… αγριεύουν λοιπόν από τις 7 το απόγευμα με το εναρκτήριο ματς της φάσης των 16 που χρίζει ιστορικής αναφοράς.

Παλιοί γνώριμοι βραζιλιάνοι και χιλιανοί κι από τις αναμετρήσεις τους στο Κόπα Αμέρικα, με τη Βραζιλία να παραμένει αήττητη από τη Χιλή για περισσότερο από μία δεκαετία (από το 2000)–ενώ δεν έχει ηττηθεί ποτέ στην έδρα της.

Η Βραζιλία έχει επικρατήσει στα 10 από τα 12 τελευταία παιχνίδια τους, ενώ από το 1994 και μετά δίνει πάντα το παρόν σε προημιτελικά μουντιάλ.

Το 1990 είχε αποκλειστεί στο δεύτερο γύρο από την Αργεντινή, αντίθετα η Χιλή κατάφερε μόνο ως διοργανώτρια, το 1962 να προχωρήσει πέρα από τη δεύτερη φάση.
Πέρυσι βρέθηκαν δύο φορές αντίπαλοι σε φιλικά. Το ένα ματς τελείωσε ισόπαλο 2-2 στο Μπέλο Οριζόντε, όπου θα συναντηθούν απόψε και στο άλλο η Σελεσάο νίκησε με 2-1 στον Καναδά.

68 συναντήσεις – 48 νίκες οι Βραζιλιάνοι
Οι μονομάχοι του Μπέλο Οριζόντε έχουν συναντηθεί συνολικά 68 φορές στην ιστορία τους. Η Βραζιλία μετρά 48 νίκες, η Χιλή 13 και 7 αγώνες τελείωσαν ισόπαλοι. Τα τέρματα 159-58 υπέρ της Βραζιλίας.

Στο πλαίσιο μουντιαλικών αγώνων:
-1962, Σαντιάγκο Χιλής: Βραζιλία – Χιλή 4-2 (ημιτελικά). Η Βραζιλία αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια ενώ η Χιλή ήταν τρίτη.
-1998, Παρίσι: Βραζιλία – Χιλή 4-1 (δεύτερος γύρος). Η Βραζιλία έχασε στον τελικό με 3-0 από τη Γαλλία.
-2010, Γιοχάνεσμπουργκ: Βραζιλία – Χιλή 3-0 (δεύτερος γύρος). Η Βραζιλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά.

Η οικοδέσποινα Βραζιλία έφθασε στο σημερινό ματς με δύο νίκες (Κροατία 3-1, Καμερούν 4-1) και μία ισοπαλία (Μεξικό, 0-0). Αποτελέσματα που την οδήγησαν στην κορυφή του ομίλου της.
Η Χιλή τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της με δύο νίκες, (Αυστραλία 3-1, Ισπανία 2-0) και μία ήττα (από την Ολλανδία με 2-0).

Διαιτητής είναι ο Άγγλος Χάουαρντ Γουέμπ ενώ στο όριο καρτών είναι τρεις βραζιλιάνοι (Νεϊμάρ, Τιάγκο Σίλβα και Λουίς Γκουστάβο).

Πιθανές ενδεκάδες:

Βραζιλία: Ζούλιο Σέζαρ – Ντάνιελ Αλβες (Μαϊκόν), Νταβίντ Λουίζ (Ντάντε), Τιάγκο Σίλβα, Μαρσέλο – Λουίζ Γκουστάβο, Φερναντίνιο – Χουλκ (Ραμίρες), Οσκαρ, Νεϊμάρ – Φρεντ.
Χιλή: Μπράβο – Σίλβα, Χάρα, Ρόχας – Ισλα, Βιδάλ, Ντίας, Μένα – Αράνγις – Σάντσες, Βάργκας.

Β.Μελέκογλου

By