Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με βραχιόλια εντοπισμού οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές

Σε τελικό στάδιο η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου

filakiesΜε βραχιόλια εντοπισμού προσπαθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει το φαινόμενο των δραπετεύσεων κρατουμένων από τις φυλακές ή κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια και ταυτόχρονα το πρόβλημα του αδιαχώρητου στις φυλακές.

Για τον λόγο αυτό προωθεί νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων τους οποίους μάλιστα χωρίζει σε τρείς κατηγορίες

1)Κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται, υπό τον όρο του κατ” οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής.

2)Για το καθεστώς της προσωρινής κράτησης, ο ανακριτής θα μπορεί να αποφασίζει την ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου η προσωρινή κράτηση να είναι το έσχατο δικονομικό μέσο.

3)Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι δυνατό να έχει εφαρμογή και για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται το καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης θα επιβάλλεται με την συναίνεση του κρατούμενου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να είναι συμβατό με την υπάρχουσα  νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα.

 

 

By