Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ΕΕ

Ο ίδιος ο Κάμερον, που έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το μέλλον τα Βρετανίας στην ΕΕ το 2017 αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015, παραδέχθηκε ότι πλέον γίνεται πιο περίπλοκο το έργο του να διατηρήσει τη χώρα στην ΕΕ

junker

Η χαμένη μάχη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον εναντίον της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξάνει τον κίνδυνο οι Βρετανοί να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός τους δεν καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθειά του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Ο ίδιος ο Κάμερον, που έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το μέλλον τα Βρετανίας στην ΕΕ το 2017 αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015, παραδέχθηκε ότι πλέον γίνεται πιο περίπλοκο το έργο του να διατηρήσει τη χώρα στην ΕΕ. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι υπογραμμίζουν «την ταπείνωση» που υπέστη και την «απομόνωσή του».

Όμως στη Βρετανία, όπου ο ευρωσκεπτικισμός έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ και μετά τη νίκη του ευρωφοβικού κόμματος UKIP στις Ευρωεκλογές, όλα τα μεγάλα κόμματα ήταν αντίθετα στον διορισμό του Γιούνκερ.

Περίπου το 43% των ψηφοφόρων εκτιμούν επίσης ότι ο Κάμερον είχε δίκιο που προσπαθούσε να αποτρέψει την υποψηφιότητά του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και μόνο το 13% διαφωνούσε με τη στάση του, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times/Populus που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Το επεισόδιο με τον Γιούνκερ είναι ξεκάθαρα μια σημαντική ήττα για τον Ντέιβιντ Κάμερον και αν δεν υπάρξει κάποια διόρθωση, αυξάνει τον κίνδυνο μιας Brexit (εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ)», εκτιμά ο Ματς Πέρσον διευθυντής του ινστιτούτου Open Europe στο Λονδίνο. Και ο βρετανικός Τύπος υπογράμμισε σήμερα τον κίνδυνο αυτό. «Παρόλα αυτά, δεν έχει τελειώσει το θέμα όσον αφορά την επίτευξη μεταρρυθμίσεων» στην ΕΕ, προειδοποιεί ο Πέρσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύπαρξη ενός αυξημένου κινδύνου αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει τους ευρωπαίους ηγέτες να συνταχθούν με τον Κάμερον, ο οποίος τώρα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές του να εξηγήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να γίνουν στην Ευρώπη.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Ιουλίου, αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σε αυτή θα αποφασιστούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις άλλες σημαντικές θέσεις στην ΕΕ. Η Βρετανία θα μπορούσε να αναλάβει ένα πόστο- κλειδί, ή να μπορεί να δοθεί σε έναν σύμμαχό της η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία τώρα έχει ο Βέλγος Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Η ικανότητα του Κάμερον να επιτύχει αλλαγές στην ΕΕ πριν την πιθανή διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στη χώρα του θα εξαρτηθεί επίσης και από τις σχέσεις του με τον Γιούνκερ, τον οποίο δεν παύει να επικρίνει δημόσια.

«Η θέση του Γιούνκερ θα είναι κρίσιμη για τις σχέσεις Βρετανίας –ΕΕ», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Ουίτμαν του ινστιτούτου ερευνών Catham House.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ, πρέπει να καταφέρει να επιτύχει αποτελέσματα σε δύο κρίσιμα σημεία, σημειώνει ο Σάιμον Χικς του London School of Economics: μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την ενιαία αγορά και την εξαίρεση της Βρετανίας από κάποιες ευρωπαϊκές νομοθεσίες.
Διότι οι Βρετανοί, αν και αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της οικονομικής ένωσης, είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την πολιτική ένωση και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους.

Σύμφωνα με τον Χικς, το επεισόδιο Γιούνκερ είναι «μια καταστροφή για το μέλλον της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ». «Θα ενισχύσει τους συντηρητικούς βουλευτές, τους πιο ευρωσκεπτικιστές, που θα πουν “βλέπετε, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και η προσπάθειά μας να πετύχουμε μιας νέα σχέση για τη Βρετανία θα αποτύχει”».

Μια δημοσκόπηση της You Gov που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου δείχνει ότι το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ίδιο με αυτών που είναι αντίθετοι (39%), ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 15%.

By