Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Βρετανία: Τέλος στη σελίδα 3 με τις γυμνόστηθες της «Sun»;

Γιατί η βρετανική εφημερίδα «Sun» κυκλοφορεί χωρίς τόπλες μοντέλα από την Πέμπτη

1Η βρετανική εφημερίδα «Sun» είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη ως μία… παραδοσιακά σκανδαλοθηρική εφημερίδα. Ίσως το trademark, δηλαδή το σήμα κατατεθέν της εφημερίδας, να ήταν η σελίδα 3 της Sun. Στη συγκεκριμένη σελίδα, κάθε μέρα για 44 χρόνια φιλοξενούνταν η φωτογραφία μιας γυμνόστηθης Βρετανίδας. «Γδύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει…», θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν της Sun για τη σελίδα 3 αφού πολλά από τα μοντέλα που πρωτοεμφανίστηκαν ημίγυμνα στο ταμπλόιντ φύλλο στη συνέχεια έγιναν διάσημες.
Όμως, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, κάτι άλλαξε στη «Sun»…

1Τα γυμνόστηθα μοντέλα αντικαταστάθηκαν από πιο «ντυμένες» εμφανίσεις! Την Παρασκευή η επίμαχη σελίδα φιλοξενούσε την Κιμ Καρντάσιαν σε γυμνή φωτογράφιση, αλλά με τις θηλές της καλυμμένες… Στην έκδοση του Σαββάτου και της Κυριακής  η σελίδα είχε πάλι «σεμνές» φωτογραφίες. Όσο για τη σημερινή έκδοση, οι σελίδες 2 και 3 φιλοξενούν το μοντέλο Michelle Keegan, που έγινε γνωστή από το ρόλο της στη βρετανική σειρά «Coronation Street», σε φωτογράφιση στη Μαγιόρκα, αλλά όχι τόπλες.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της «Sun» δήλωσε για το θέμα, ότι η σελίδα 3 φιλοξενεί συνήθως αποκλειστικές τόπλες φωτογραφίες μοντέλων, αλλά όταν αυτές δεν υπάρχουν η εφημερίδα δεν αποκλείει να βάλει σε αυτή τη σελίδα και προσωπικότητες ντυμένες, όπως έκανε στο παρελθόν με φωτογραφίες της Mariah Carey, που ήταν ντυμένη!

2Σημειώνεται, ότι η «Sun» από τον Νοέμβριο του 1970 έχει παραδοσιακά αφιερώσει την σελίδα 3 αποκλειστικά σε μεγάλες φωτογραφίες τόπλες μοντέλων, ενώ το ίδιο έκανε και στην ιστοσελίδα της από τον Ιούνιο του 1999. Πάντως, οι συχνές διαμαρτυρίες ακτιβιστών ότι η βρετανική ταμπλόιντ εξευτελίζει το γυναικείο φύλο και οι τόπλες φωτογραφίες είναι «soft πορνογραφία», ίσως να είναι η αιτία που ήδη η ιρλανδική έκδοση της εφημερίδας έχει «ντύσει» τα μοντέλα της σελίδας 3 από τον Αύγουστο του 2013.

Όμως, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» που αφιερώνει εκτενές άρθρο για το θέμα, αμφισβητεί ότι η πρόσφατη τακτική της σελίδας 3 της «Sun» θα κρατήσει για πολύ και αποδίδει την αλλαγή στις διαμαρτυρίες των καταναλωτών της βρετανικής αλυσίδας super market «Tesco», οι οποίοι έχουν μαζέψει προς το παρόν 203.000 υπογραφές για να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων εφημερίδες και περιοδικά με γυμνές φωτογραφίσεις.

Παρόλο που οι υπεύθυνοι της «Tesco» διαψεύδουν ότι θα γίνει οποιαδήποτε σχετική απόσυρση, η «Sun» δείχνει όχι μόνο να «ντύνει» την σελίδα 3, αλλά  παίρνει μέρος και στην εκστρατεία της βρετανικής οργάνωσης «Save the Children», που πολεμά τον αναλφαβητισμό στη χώρα.

1Συγκεκριμένα, η εφημερίδα εγκαινιάζει τη συνεργασία της με συγγραφείς παιδικών αναγνωσμάτων, που από το προσεχές Σάββατο θα γράφουν στη «Sun» μικρές ιστορίες για παιδιά, τις οποίες θα παρακινούν τους γονείς να τις διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης «Save the Children», στη Βρετανία ένας στους έξι ενήλικες δεν είναι σε θέση να διαβάσει όπως ένα παιδί έντεκα ετών!

By