Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Σε συνθήκες φτώχειας θα ζουν 3,4 εκατομμύρια παιδιά το 2020

Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών στη Βρετανία θα ζει στο όριο της φτώχειας από το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση.

brit childrenΟ πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί την εξάλειψη του φαινομένου της παιδικής φτώχειας, αλλά ορισμένες πολιτικές της κυβέρνησης του δείχνουν να επιδεινώνουν το φαινόμενο.

Έρευνα από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies- IFS) υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, θα αντιστρέψει τις θετικές προβλέψεις αλλά και τα αποτελέσματα σε ότι αφορά τα βελτιώσεις στα ποσοστά παιδικής φτώχειας που σημειώθηκαν κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Μέχρι το 2020, περίπου 3,4 εκατομμύρια παιδιά, με αναλογία περίπου 1 στα 4 παιδιά, θα ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σχεδόν 1 εκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα πραγματικότητα.

Το νέο φορολογικό καθεστώς και οι μεταρρυθμίσμεις που έγιναν τον Απρίλιο του 2010 μπορεί να ευθύνονται εξ’ ολοκλήρου για την αύξηση της παιδικής φτώχειας που αναμένεται κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα.

Το 2007, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, λέγοντας ότι «ο τερματισμός της παιδικής φτώχειας είναι κεντρικής σημασίας για τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών». Ο νόμος για την παιδική φτώχεια ψηφίστηκε το 2010, δεσμεύει τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της παιδικής της φτώχειας.

Αλλά τα αποτελέσματα είναι προφανώς τα αντίθετα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. «Αυτή η κυβέρνηση αναμένεται να βυθίσει πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στη φτώχεια μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανατρέποντας όσα έπραξε η τελευταία κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος» δήλωσε βρετανός αξιωματούχος υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική στη Huffington Post.

Τα παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας προέρχονται κυρίως από  νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού μέσου όρου.

Ο αριθμός των 3,4 εκατομμυρίων παιδιών σε συνθήκες φτώχειας είναι η πιο συντηρητική εκτίμηση, με βάση τα εισοδήματα πριν καταβληθεί το κόστος στέγασης. Οι εκτιμήσεις που συμπεριλαμβάνουν το σύνολο εισοδημάτων και εξόδων για την περίοδο 2010- 2011 δείχνουν ότι ο αριθμός των βρετανικών παιδιών σε συνθήκες φτώχειας θα μπορούσε να ανέλθει στα 5 εκατομμύρια παιδιά από το 2020.

By