Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βροντερό «όχι» στη Χρυσή Αυγή

Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε η Βουλή την αναστολή χρηματοδότησης του κόμματος

vouli719

Βροντερό «όχι» στη συνέχιση της χρηματοδότησης κομμάτων βιτρίνα εγκληματικών οργανώσεων και τρομοκρατικών ενεργειών είπε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής, στηρίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία 235 ψήφων και 34 βουλευτών των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ που δήλωσαν «παρών» την κυβερνητική ρύθμιση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή.

Οι διαφωνίες της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο εκφραστή τον Π. Λαφαζάνη με την απόφαση της Κουμουνδούρου να στηρίξει την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, λίγο έλειψαν να «σπάσουν» το ενιαίο μέτωπο κατά του ναζισμού που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο ίδιος ψήφισε την τροπολογία, παρά την ριζική του διαφωνία με την προσθήκη του άρθρου 187Α για την τρομοκρατία για να μην δώσει –όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση- την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοναδική παραφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ η Ζ. Κωνσταντοπούλου που δήλωσε «παρούσα». Συνολικά ψήφισαν 269 βουλευτές με εκείνους από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίζουν την ρύθμιση, ενώ ΑΝΕΛ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Κανείς βουλευτής δεν καταψήφισε.

Οι «ηχηρές» απουσίες

Στις απουσίες με νόημα καταγράφεται αυτή του Μ. Γλέζου, καθώς διαφωνεί με την προσθήκη της ρύθμισης για την τρομοκρατία. Μεταξύ των απόντων ήταν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο Γ. Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους υγείας, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Απ. Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ. Στους απόντες συγκαταλέγονται και οι Ν. Κακλαμάνης, Ελ. Ράπτη και Αλ. Κοντός από τη ΝΔ, αλλά και ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με δηλώσεις τους ανέφεραν πως εάν ήταν παρόντες θα στήριζαν την τροπολογία.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ με προφανή στόχο να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους του, απείχε η Χρυσή Αυγή για να μην νομιμοποιήσει –όπως είπε ο Ηλ. Κασιδιάρης – την παρανομία.

Ψήφισαν το λουκέτο στην ΕΡΤ

Εν τω μεταξύ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την τροπολογία για το λουκέτο στην ΕΡΤ και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις προσλήψεις στο νέο φορέα, τη νομιμοποίηση του Ειδικού Λογαριασμού για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΡΤ και την προώθηση συμβάσεων με ιδιώτες για την παραγωγή και παρουσίαση συγκεκριμένου ραδιοτηλεοπτικού έργου.

Σύμφωνα με την τροπολογία οι συμβάσεις των εργαζομένων που ήταν αρχικά δίμηνες θα μπορούν να παραταθούν έως 10 μήνες που θα λειτουργήσει το νέο σχήμα. Ο Π. Καψής απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το κόστος λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, είπε ότι είναι χαμηλότερο του 1 ευρώ και στοιχίζει τόσο γιατί δεν υπάρχει –όπως είπε- πρόσβαση στο αρχείο. «Η ΕΡΤ της πολιτικής αυθαιρεσίας και της συνδικαλιστικής ασυδοσίας δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει» υποστήριξε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Τροπολογία για την κινητικότητα στα ΑΕΙ

Επίσης, με τις ψήφους των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που υποχρεώνει τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων να καταθέτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ηλεκτρονικά, προκειμένου να αξιολογηθούν και εν συνεχεία να ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας. Εάν δεν το πράξουν θα υφίστανται κυρώσεις. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυθαιρεσία και ανομία.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By