Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρούτσης: Ιστορικής σημασίας μεταρρύθμιση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη νεότερη ιστορία της χώρας μας»

vroutsis

Την σπουδαιότητα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήμος ως μέτρο κοινωνικής μεταρρύθμισης τόνισε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη νεότερη ιστορία της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συμψηφίζεται με το επίδομα ανεργίας.

Ο κ. Βορύτσης υπογράμμισε πως πλέον δημιουργείται ένας μηχανισμός όπου οι διάφορες ροές κοινωνικών παροχών δεν θα είναι «τυφλές», αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να χρήματα να πηγαίνουν ακριβώς σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ανέφερε ακόμα πως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καλύψει περίπου 700.000 συμπολίτες μας και θα διαμορφώνεται με συνεκτίμηση της οικογενειακής και περιουσιακής κατάστασης, όπου οροφή θα είναι τα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτων. Προσέθεσε πως στο πρόγραμμα θα μπορούν ενταχθούν και άνεργοι που συγκατοικούν με τους γονείς τους.

Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα θα αρχίσουν πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας στις 15 Νοεμβρίου, με στόχο την καθολική επέκτασή του στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στρέφοντας το βλέμμα του στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το σύστημα έχει πλέον σταθεροποιηθεί και βρίσκεται σε μια ισορροπία αλλά δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά παιχνίδια για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ακόμη ο κύριος υπουργός επεσήμανε ότι από το νέο σύστημα της βασικής σύνταξης, που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο, δεν θα θίγουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Είπε ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία, τα 360 ευρώ της βασικής ανταποδοτικής Σύνταξης θα φτάσουν τα 375 ευρώ το 2021. Τέλος διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν οριακές μειώσεις αλλά και αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις.

By