Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βρούτσης προς διοικήσεις Ταμείων: Βιαστείτε!

© FOSPHOTOS  Panayiotis Tzamaros
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης προς όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων να επιταχύνουν τις διαδικασίες διασταύρωσης των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων. Ο υπουργός καταγγέλλει περιπτώσεις υπαλλήλων που χορήγησαν νέες συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν τα στοιχεία αυτά του συνταξιούχου.

Στην επιστολή, ο υπουργός ζητεί από όλους τους διοικητές των ταμείων να επισπεύσουν τη διασταύρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων τους καθώς και να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας: «Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Μόνο με την θέληση μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ωστόσο, είναι κρίμα μία δουλειά που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους διοικητές των ταμείων και τους υπαλλήλους και σχεδόν ολοκληρώνεται, να μην φτάσει στο τέλος της. Γι’ αυτό ζητάω να καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επίτευξη και αυτού του εθνικού στόχου. Γιατί πολύ απλά, μπορούμε».

Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο υπουργός στην επιστολή του ακόμη και σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο, παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί, για την αναζήτηση των ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, να υπάρχουν υπάλληλοι σε κάποια ταμεία που χορήγησαν νέες συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν –όπως θα έπρεπε- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του συνταξιούχου! Σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται οι Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου.

 

By