Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στις Βρυξέλλες κατά νέων μέτρων

Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει νέα μέτρα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς.

Athens Energy Forum / AthensEnergy ForumΛίγες ημέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας και με θέματα όπως το δημοσιονομικό κενό και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών να παραμένουν ανοιχτά, ο πρωθυπουργός έχει σήμερα συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, διαμηνύοντας ότι τυχόν λήψη νέων μέτρων θα διακινδυνεύσει σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ο κ.Σαμαράς εκτός από το επιχείρημα της πολιτικά ευαίσθητης περιόδου, το οποίο προέβαλλε και κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune, επικαλείται τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία τη στιγμή που η Αθήνα είναι συνεπής στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, οι εταίροι θα εξετάσουν τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.

Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα  με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ χθες προστέθηκε στην ατζέντα των επαφών του και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. 

Στην ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι η ανάκαμψη είναι προ των πυλών. Εξέφρασε βεβαιότητα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναγάγει σε αιχμή του δόρατος της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής και τόνισε: «Δε θα χρειαστούμε ούτε μερικές δεκαετίες, ούτε μερικές γενιές, αλλά μόνο έξι χρόνια για να επανέλθουμε στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο και ΑΕΠ».

Αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και η στρατηγική διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By