Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Βωβός: Πουλάει το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό

vovosΤην πώληση του εμπορικού κέντρου του Βοτανικού στις τράπεζες και την απόκτηση της πλειοψηφία της εταιρείας Μπάμπης Βωβός ΑΕ μετά από κεφαλαιοποίηση χρεών,περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης με βάση τις διαδικασίες του άρθρου 99, της διοίκησης της εταιρείας το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τέλη Μαρτίου προς επικύρωση στο Πτωχευτικό Δικαστήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας η δικαστική απόφαση για την επικύρωση του σχεδίου δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο του 2014. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Βωβός έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία του 65% των πιστωτών της εταιρείας, οι οποίοι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν τη γενική τους συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Βωβός κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, δήλωσε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των δικαστικών διαδικασιών, έστω «κι αν η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα είναι σαφώς μικρότερη σε μέγεθος με πολύ μικρότερο χαρτοφυλάκιο αλλά και χαμηλές υποχρεώσεις».

Σε ότι αφορά το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με τον κ. Βωβό, θα δοθεί εφάπαξ καταβολή των οφειλομένων, χωρίς δόσεις, στους προνομιακούς πιστωτές. Αυτό θα γίνει με πώληση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου με στόχο α) την πληρωμή τραπεζικών δανείων του ομίλου και β) την ικανοποίηση των χρεών των προνομιακών πιστωτών, ΙΚΑ, εργαζομένων και Δημοσίου, με ένα σύνολο οφειλών της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 66 υπαλλήλους (29 είναι διοικητικοί υπάλληλοι), ενώ έχουν αποχωρήσει 230 και είναι προς αποχώρηση περίπου 30.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές του ομίλου προς όλους, ανέγγυους και ενέγγυους πιστωτές, αντιστοιχούν σε 578 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 290 αφορούν στις τράπεζες και από αυτά, τα 85 εκατ. ευρώ, τόκους της τελευταίας πενταετίας. Με το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης συμφωνεί το 65% των πιστωτών στους οποίους η εταιρεία οφείλει περί τα 400 εκατομμύρια, ενώ αντίθετες είναι οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (όπως π.χ. οι Εθνική Leasing, Sevres, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Credit Agricole κ.ά.) οι οποίες έχουν καταγγείλει τις σχετικές συμβάσεις με την εταιρεία.

By