Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βόμβα» Μπαρόζο για τις καταθέσεις στην Κύπρο

Πρότυπο η Κύπρος για την αντιμετώπιση κρίσεων;

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Ανησυχία προκαλούν οι προθέσεις των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουν μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις στο πρότυπο της Κύπρου.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, φέρεται να έχει πει σε Ευρωπαίους πρέσβεις στη Μόσχα ότι «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομιμοποιείται η επιβολή εισφοράς επί των καταθέσεων, ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ».

Τοποθέτηση για την τρίτη κατά σειρά Ευρωπαίου αξιωματούχου ανοίγει θέμα αντιμετώπισης των καταθετών ως επενδυτών και «κουρέματος» στις καταθέσεις όταν μια τράπεζα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Έχουν προηγηθεί παρόμοιες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ζοζέ μπαρόζο περιέγραψε πως η λύση του «κουρέματος» που προκρίθηκε στην Κύπρο αποτελεί μοντέλο που θα εφαρμοστεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. «Το γεγονός ότι πρόκειται περί καταθέσεων δε σημαίνει ότι δεν φορολογούνται. Παρ’ όλα αυτά, δεν αρέσει στην Κομισιόν η ιδέα φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και αρχίζει και σχετική οδηγία γι’ αυτό. Με δεδομένο αυτό, από νομική άποψη είναι ξεκάθαρο σε μας ότι σε περίπτωση εθνικής ανάγκης, εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρεοκοπία αποφασίσει να εισάγει μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχει το δικαίωμα να το κάνει περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Το να το παρουσιάζεις αυτό σαν δήμευση, είναι πολύ απλά έξω από την αναλογία. Το γεγονός ότι υπάρχει μια εγγύηση καταθέσεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να φορολογήσεις καταθέσεις λαμβάνοντας σαφώς υπόψη την αναλογικότητα των καταθέσεων…», ανέφερε ο Μπαρόζο.

 

 

By