Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Βόμβα» Τουρκολιά για τα «κόκκινα» δάνεια

Δικαίωμα προτίμησης έχουν οι δανειολήπτες έναντι των hedge funds

Του Αντώνη Τάντουλου

tourkoliasehtniki«Δικηγόρος μου έλεγε σήμερα πως δεν μπορούμε να πουλήσουμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε funds αν προηγουμένως δεν έχουμε υποβάλει πρόταση στον ίδιο τον δανειολήπτη να το αγοράσει». Αυτή ήταν η δήλωση του Δ/νων Συμβούλου της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιά κατά την χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημιουργώντας όπως ήταν αναμενόμενο αίσθηση, μια και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο συζήτηση για πώληση προβληματικών δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες σε κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια (hedge funds και distress funds) με σημαντικό discount.

Ειδικότερα, οι τράπεζες στα πλαίσια των σχεδίων αναδιάρθρωσης που εκπονούν, περιλαμβάνουν και την πώληση των «κόκκινων» δανείων με σημαντικότατη έκπτωση (discount) προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά.

Ωστόσο, η δήλωση του επικεφαλής της ΕΤΕ έρχεται να δώσει κάποιες ελπίδες σε όσους αδυνατούν να είναι συνεπείς και κινδυνεύουν να βρουν απέναντί τους ένα νέο δανειστή που σίγουρα δεν θα είναι τόσο διαλλακτικός όσο και ως στιγμής τουλάχιστον, ήταν οι τράπεζες. Συν του ότι βρισκόμαστε και προ της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στην πράξη αυτό που άφησε να εννοηθεί ο κ. Τουρκολιάς είναι πως αν η τράπεζα υπολογίσει πως ένα προβληματικό δάνειο μπορεί να πουληθεί για παράδειγμα στο 20% της άξιας του, πριν απευθυνθεί σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο θα πρέπει να ρωτήσει πρώτα τον πελάτη της ο οποίος κατέχει το λεγόμενο «δικαίωμα προτίμησης».

Σημειώνεται πως ήδη υπάρχει μια τουλάχιστον περίπτωση δανειολήπτη από την Βόρειο Ελλάδα που έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα στην τράπεζα που τον δάνεισε για το κατά πόσο προτίθεται να μεταβιβάσει το δάνειο όπως και δηλώνει την πρόθεση του να το αγοράσει ο ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By