Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Β. Κορέα: Έγκριση για επίθεση κατά των ΗΠΑ

north korea nuclear
Copyright: Reuters

Το βράδυ της Τετάρτης το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο στρατός της Β. Κορέας έλαβε έγκριση για επίθεση κατά των ΗΠΑ που πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων προηγμένης τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει «τις επόμενες εβδομάδες» μια συστοιχία αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο νησί Γκουάμ

Σύμφωνα με το  ειδησεογραφικό πρακτορείο KNCA, το γενικό επιτελείο του Λαϊκού Στρατού της Κορέας είπε ότι ενημερώνει επίσημα την Ουάσινγκτον πως οι αμερικανικές απειλές θα συνθλιβούν με προηγμένης τεχνολογίας, μικρότερα, ελαφρύτερα, και διαφοροποιημένα πυρηνικά μέσα.

«Οι χωρίς έλεος επιχειρήσεις των επαναστατικών στρατιωτικών μας δυνάμεων έχουν επιτέλους εξεταστεί και επικυρωθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν μια συστοιχία αντιπυραυλικής άμυνας συστήματος THAAD στο νησί του Γκουάμ, όπου έχουν μια σημαντική στρατιωτική βάση για την αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Το σύστημα THAAD, που είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους σε μεγάλο υψόμετρο, προστίθεται στα δυο αντιτορπιλικά κατηγορίας Aegis που φέρουν επίσης πυραύλους αναχαίτισης και έχουν αναπτυχθεί στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ. Όπως και οι συστοιχίες των πυραύλων Patriot, η THAAD αποτελείται από πυραύλους εδάφους που είναι τοποθετημένοι σε ένα φορτηγό όχημα.

Εκτός από τους πυραύλους αναχαίτισης, το σύστημα περιλαμβάνει ειδικό ραντάρ που μπορεί να προσδιορίσει την προέλευση και την τροχιά ενός βαλλιστικού πυραύλου. Περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες εδρεύουν στο Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος του Αρχιπελάγους των Μαριάννων, καθώς και υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 που πραγματοποίησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την αμερικανική επικράτεια, τους συμμάχους τους και τα εθνικά τους συμφέροντα», τονίζει το Πεντάγωνο σε ανακοινωσή του.

«Η κρίση με την Βόρεια Κορέα έχει παρατραβήξει», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και κάλεσε σε επείγουσες συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ. Αναλυτές λένε ότι οι απειλές της Βόρειας Κορέας αποτελούν αντίποινα για τις κυρώσεις που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την τρίτη πυρηνική της δοκιμή στις 12 Φεβρουαρίου ή μια προσπάθεια του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να εδραιώσει την εξουσία του.

(Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)

By