Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Β. Κορέα: Απελευθερώθηκαν 2 Αμερικανοί κρατούμενοι

Eπιστρέφουν στις ΗΠΑ

korea1

Ελεύθεροι αφέθηκαν από την κυβέρνηση της Βορείου Κορέας οι Αμερικανοί υπήκοοι Κένεθ Μπάε και Μάθιου Τοντ Μίλερ και επιστρέφουν στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Τους Μπάε και Μίλερ συνοδεύει ο Τζέιμς Κλάπερ, ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως επισήμανε το γραφείο του.

«Είμαστε ευγνώμονες στον διευθυντή υπηρεσιών πληροφοριών Κλάπερ, που συμμετείχε εκ μέρους των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τις αρχές της Βόρειας Κορέας με στόχο την απελευθέρωση των δύο πολιτών» ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους διεθνείς εταίρους μας, ειδικά την Προστάτιδα Δύναμη, την κυβέρνηση της Σουηδίας για τις ακούραστες προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί η αποφυλάκιση των Μπάε και Μίλερ».

H Σουηδία υπήρξε διπλωματικός διαμεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας καθώς η Ουάσιγκτον δε διατηρεί καθόλου διπλωματικούς δεσμούς με την Πιονγιάνγκ.

Ο Κένεθ Μπάε συνελήφθηκε το Νοέμβριου του 2012. Κατηγορήθηκε ότι είναι ένας ευαγγελιστής χριστιανός που προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων.

Ο Μάθιου Μίλερ συνελήφθη τον Απρίλιο και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια καταναγκαστικών έργων. Σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα «διέπραξε εχθρικές πράξεις» εισερχόμενος στην επικράτειά της «παριστάνοντας τον τουρίστα».

By