Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Β. Κορέα: Προειδοποιεί για πυραυλική επίθεση σε αμερικανικές βάσεις

CNN | North Korean leader Kim Jong Un inspects drills by the Korean People's Army (KPA) Navy at an undisclosed location on North Korea's east coast in a photo from the state-run Korean Central News Agency taken on March 25, 2013.
CNN | North Korean leader Kim Jong Un inspects drills by the Korean People’s Army (KPA) Navy at an undisclosed location on North Korea’s east coast in a photo from the state-run Korean Central News Agency taken on March 25, 2013.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διέταξε σήμερα να γίνουν προετοιμασίες ενόψει πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της αμερικανικής ηπείρου και των βάσεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ως απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις «αόρατων» βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από τη κορεατική χερσόνησο.

Η διαταγή, η οποία δόθηκε τη νύκτα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης με τους ανώτατους διοικητές του στρατού, απαντά στις πτήσεις των B-2 κατά τις κοινές αμερικανο-νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν. Τα B-2 είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Σε περίπτωση κάποιας «παράτολμης» πρόκλησης των Αμερικανών, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις «θα πρέπει να πλήξουν ανελέητα την αμερικανική ήπειρο (…), τις στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού περιλαμβανομένων της Χαβάης και του Γκουάμ, και αυτές που βρίσκονται στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κιμ, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Εκπαιδευτική αποστολή στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν χθες, αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-2, μετά τη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας της 12ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα, τα δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 Spirit απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Whiteman στο Μισούρι και έπληξαν με εικονικά πυρά στόχους στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Οι πτήσεις τους εντάχθηκαν στις μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα και συμβολίζουν την ικανότητα των ΗΠΑ να πλήξουν με ακρίβεια και εγκαίρως στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης.

Η Ουάσινγκτον σπάνια ανακοινώνει δημοσίως τις εκπαιδευτικές πτήσεις των B-2, ενός όπλου που επινοήθηκε για ειδικές αποστολές στρατηγικών βομβαρδισμών από μεγάλο ύψος (ως 15.000 μέτρα) πίσω από τις γραμμές του αντιπάλου. Τα αεροπλάνα αυτά θεωρούνται αόρατα από τα ραντάρ, πετούν περίπου με την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να μεταφέρουν ως 18 τόνους συμβατικών ή πυρηνικών όπλων, μεταξύ των οποίων 16 βόμβες των 900 κιλών που καθοδηγούνται από δορυφόρο ή οκτώ τρομερές GBU-37 αντιμπούνκερ.

Η Β. Κορέα είχε ήδη απειλήσει την Τρίτη τις ΗΠΑ με πλήγματα εναντίον των βάσεών τους μέσα στις ΗΠΑ, τη Χαβάη και των νήσων Γκουάμ. Η ανακοίνωση, η οποία είχε αναμεταδοθεί από το KCNA, προερχόταν από τη διοίκηση του στρατού. Αυτή τη φορά προέρχεται από τον ηγέτη της χώρας.

(Πληροφορίες από ΑΜΠΕ, CNN, Reuters)[space size=»30″]

By