Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Β. Κορέα: Πύραυλοι σε «θέση μάχης» με στόχο αμερικανικές βάσεις

koreaΣυναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο έχει σημάνει μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θέτει τις πυραυλικές της μονάδες σε «θέση μάχης» με στόχο βάσεις μέσα στις ΗΠΑ, τη Χαβάη και των νήσων Γκουάμ.

Η εντολή προς τις ένοπλες δυνάμεις της Β. Κορέας είναι να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για πόλεμο και να θέσουν σε στόχο όχι μόνο αμερικανικές βάσεις αλλά και βάσεις στη Ν. Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της σε θέση μάχης και έχει δώσει εντολή στις ειδικές στρατηγικές της δυνάμεις να προετοιμασθούν για ενδεχόμενα πλήγματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, των νήσων Γκουάμ και της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Από τη στιγμή αυτή η ανωτάτη διοίκηση του λαϊκού κορεατικού στρατού θέτει όλες τις μονάδες του πυροβολικού, περιλαμβανομένων των μονάδων των στρατηγικών πυραύλων και των μονάδων πυροβολικού μακρού βεληνεκούς, σε κατάσταση ετοιμότητας Νο1 κατά του συνόλου των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, περιλαμβανομένων των βάσεων στο ηπειρωτικό βορειοαμερικανικό έδαφος, τη Χαβάη και το Γκουάμ», καθώς και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας δηλώνει πως δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα από τον Βορρά, ωστόσο παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από κοινού με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Απριλίου, τονίζοντας πως έχουν αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε την περασμένη εβδομάδα με πυρηνική επίθεση τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και το Γκουάμ, αλλά και τη Νότια Κορέα σε απάντηση των πτήσεων αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 επάνω από τη Νότια Κορέα, δηλώνοντας ότι η ανακωχή του 1953 που τερμάτισε τον πόλεμο της Κορέας έχει καταργηθεί, ενώ εκτιμάται ότι η Β. Κορέα δεν είναι σε θέση ακόμα να πλήξει στόχους στις ΗΠΑ και έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει μόνο τη Ν. Κορέα ή την Ιαπωνία.

Μετά τα δημοσιεύματα για τις απειλές της Β. Κορέας, η Κίνα μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές της κορεατικής χερσονήσου.

(Πηγή: Reuters)[space size=»30″]

By