Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γίνε χίππης μέσ” στην κρίση

Η κοινότητα «Damanhur», λειτουργεί με δική της κοινωνική, πολιτική και οικονομική δομή, ενώ έχει και δικό της νόμισμα.

tempioaperto

Όσο η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση βαθαίνει και η αβεβαιότητα της ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων αυξάνει, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα οικονομικά προβλήματα, εντάσσονται σε μια ιταλική κοινότητα, με δικό της νόμισμα, πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Η κοινότητα «Damanhur», που βρίσκεται στη βορειοδυτική Ιταλία (περιοχή Πιεμοντε), αυτοαποκαλείται ως «οικο – κοινότητα», πρεσβεύει ένα εναλλακτικό κοινωνικό μοντέλο,  που λειτουργεί με δική της κοινωνική, πολιτική και οικονομική δομή, τη Credito. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η κοινότητα υποστηρίζει ότι υπήρξε «σημαντική αύξηση» από απλούς ανθρώπους που επιθυμούσαν να επισκεφθούν ή να ενταχθούν στην οικο – κοινότητα.

Το οικονομικό σύστημα της κοινότητας, συνδυάζει τις ελεύθερες επιχειρήσεις με την αλληλεγγύη και την κοινή χρήση, με στόχο την εκμετάλλευση του πλούτου εάν είναι δυνατόν, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αν και έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα εκατοντάδες οικο-χωριά, η Νταμανχούρ είναι μοναδική. Ενστερνίζεται τα κοινωνικά μοντέλα κοινού βίου για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ζωής και είναι μια νέα κοινωνία με παγκόσμια αναγνώριση. Το 2005 μάλιστα αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως πρότυπο μοντέλο αιεφορικά βιώσιμης κοινωνίας.

Το πολιτικό σύστημα της Νταμανχούρ είναι σύνθετο σύστημα με τακτικές εκλογές. Ως θρησκεία, δεν έχουν κάποια επίσημη, πιστεύοντας σε πνευματική φιλοσοφία χωρίς δόγματα. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της κοινότητας, όραμα του ήταν να διατρέχεται η ζωή των κατοίκων από μαγεία και ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Ο Macao Tamerice, μόνιμος κάτοικος της κοινότητας δηλώνει στο CNBC πως η Νταμανχούρ προσελκύει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους, γεγονός που οδήγησε την εναλλακτική αυτή κοινότητα να δημιουργήσει ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα, που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους την παραμονή τους ως πολίτες για τρεις μήνες. Μετά την περίοδο αυτή, φιλοξενίας και «προσομοίωσης», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να γίνουν κάτοικοι της Νταμανχούρ ή και να προωθήσουν την ιδέα σε κάποιο άλλο μέρος.

Η κοινότητα πλέον, έχει πάνω από 3.000 αιτήσεις για πληροφορίες σχετικά με την προσωρινή διαμονή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, να  εκπαιδεύονται με βιωματικό τρόπο και όχι μέσω ενός βιβλίου, σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την οικολογία.

By