Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Απειλεί με υποβάθμιση ο Fitch

Καθησυχαστικός ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

sapen misel

 

Παρά την προειδοποίηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν αντέδρασε καθησυχαστικά.

Η προειδοποίηση του οίκου ότι θέτει υπό επιτήρηση τη γαλλική οικονομία και ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο από ΑΑ+ που είναι σήμερα προκάλεσε αίσθηση. Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι η περαιτέρω εξέταση στους δείκτες της γαλλικής οικονομίας είναι πλέον απαραίτητη, μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015 στην εθνοσυνέλευση που προβλέπει μεν περικοπές 21 δισ. ευρώ, αλλά και αναβάλλει για αργότερα την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η απειλή της Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, εάν έως τον Δεκέμβριο δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ουδόλως πανικόβαλε τους κυβερνώντες, αλλά ούτε και τα γαλλικά μίντια έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην είδηση.

Ο οίκος Fitch έθεσε και αυτός, όπως προ ημερών και η S&P, τη Γαλλία υπό επιτήρηση με αρνητική προοπτική. Την τελική του απόφαση θα πάρει στις 12 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει τοποθετηθεί και η Κομισιόν επί του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015.

O Σαπέν προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες

Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης σήμερα είναι να πείσει κατά πρώτο λόγο τους Γάλλους βουλευτές να δώσουν το «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό του 2015, η εξέταση του οποίου ξεκίνησε χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το επόμενο βήμα, που ήδη χαρακτηρίζεται ως «σάλτο μορτάλε», θα είναι να πεισθούν και οι Βρυξέλλες ότι πρόκειται για έναν αποδεκτό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες Συνθήκες, στις οποίες έχει συμβάλει ιδιαίτερα η Γαλλία.

Μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής παραζάλης των ημερών, όπου πολλοί εργαζόμενοι και συντεχνίες κατεβαίνουν στους δρόμους υπερασπιζόμενοι τα κεκτημένα τους δικαιώματα, δυσκολεύοντας κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.

Αντιδρώντας άμεσα στην προειδοποίηση του Fitch, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κρατήσει την πορεία πλεύσης που προβλέπει την εξοικονόμηση των 21 δισ. και μόνο το 2015», ενώ καθησυχάζει τους βουλευτές λέγοντας ότι «η εθνική κυριαρχία ασκείται από τη Βουλή», φράση που έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία στους ευρωπαϊστές για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Γαλλία απέναντι στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Deutsche Welle

By