Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Γαλλία: Απειλεί να εγκαταλείψει την κυβέρνηση το Ριζ. Κόμμα της Αριστεράς

Φόβοι για πολιτική αποσταθεροποίηση

manouel-bals-poios-einai-o-neos-prothupourgos-tis-gallias

Το μικρό κεντροαριστερό Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς εάν ο προϋπολογισμός του 2015 δεν αναθεωρηθεί υπέρ της μεσαίας τάξης, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εάν τελικώς συμβεί, η έξοδος των Ριζοσπαστών της Αριστεράς θα αποτελέσει τη δεύτερη απώλεια για την κυβερνητική συμμαχία μετά από εκείνη των Πράσινων τον Απρίλιο, αντανακλώντας την εξαιρετικά δύσκολη θέση του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος «καταρρέει» δημοσκοπικά.

Το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς διαθέτει τρεις υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα του κ. Βαλς και, εάν ενωθεί με την υπόλοιπη αντικυβερνητική Αριστερά, θα μπορεί να «μπλοκάρει» νομοσχέδια τα οποία θα κρίνει ως αρνητικά, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού.

Κατηγορεί την ηγεσία των Σοσιαλιστών ότι αγνοούν τις παρεμβάσεις του και επικεντρώνει τα πυρά του στους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι κατά τους Ριζοσπάστες της Αριστεράς πρέπει να κλιμακώνονται «προοδευτικά», ώστε να προστατευτούν τα μεσαία εισοδήματα.

«Δεν επιζητούμε σύγκρουση. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την πλειοψηφία», τόνισε ο ηγέτης των Ριζοσπαστών της Αριστεράς Ζαν Μισέλ Μπαϊλέ. «Ωστόσο, εάν δεν υπάρξουν πρόοδοι, θεωρούμε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορούμε να παραμείνουμε μέλη της κυβέρνησης», κατέληξε.

Η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ ο κ. Μπαϊλέ θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

By