Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Δακρυγόνα στη διαδήλωση κατά των γάμων ομοφυλοφίλων

Copyright: Guardian |  Michel Euler/AP
Copyright: Guardian | Michel Euler/AP

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί τελικά ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Γαλλική εθνοσυνέλευση και επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων καθώς και το δικαίωμα τους να υιοθετούν παιδιά.

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό που καλούσαν τον Πρόεδρο Ολλάντ να θέσει ως προτεραιότητα του το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, και να μην ασχολείται με νομοσχέδια που αφορούν στους γκέι. Άλλοι πάλι ζητούσαν την παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία είχε υποστηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, παρόλο που τις πρώτες ώρες ήταν ειρηνική, σημειώθηκαν συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τα αστυνομικά οδοφράγματα.

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσει το πλήθος, ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιος τραυματισμός. Οι επίσημες αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 300.000 διαδηλωτές, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, ελαφρώς λιγότεροι από ανάλογη πορεία διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Οι διοργανωτές από την μεριά τους εκτιμούν πως η σημερινή συμμετοχή, ξεπέρασε τους 1,2 εκατ. διαδηλωτές, μεγαλύτερη από αυτήν του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο «Γάμος για όλους» είχε εξαρχής τη στήριξη των Σοσιαλιστών, καθώς και της πλειοψηφίας των βουλευτών αριστερών παρατάξεων. Ωστόσο η συντηρητική παράταξη, είχε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη αντίθεσή της. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τη Γερουσία, εκτιμάται ότι θα φέρει μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, το 1981.

(Πληροφορίες από Euronews, Guardian)

By