Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Η Μαρί Λεπέν θέτει ζήτημα για δημοψήφισμα παραμονής στην ΕΕ

«Στόχος μας είναι να είμαστε πρώτοι στις 26 Μαΐου» τόνισε η Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός

lepen

Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο έκανε την «πρεμιέρα» της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές η Μαρί Λεπέν την Τρίτη.

Οι Γάλλοι κρατούνται φυλακισμένοι από την ΕΕ, δήλωσε η Λεπέν στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τους βασικούς υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου.

«Οι Γάλλοι δεν μπορούν πλέον να είναι ευχαριστημένοι αποφασίζοντας σε ποια γωνιά του κελιού μπορούν να απλώσουν το αχυρένιο στρώμα τους» συνέχισε η αρχηγός της ακροδεξιάς με τον «αέρα» της ανόδου του Εθνικού Μετώπου στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Μέτωπο θα μονομαχήσει με την κεντροδεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη μερίδα του λέοντος των ψήφων των Γάλλων, καθώς και τα δύο κόμματα βρίσκονται μπροστά από τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ.

«Στόχος μας είναι να έρθουμε πρώτοι» διακήρυξε η Λεπέν, η οποία επίσης επιθυμεί η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ και να ασκήσει βέτο στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις, όπως σημείωσε η ίδια.

Η ίδια κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «η βασική πηγή» των προβλημάτων της Γαλλίας: την αύξηση των τιμών μετά την υιοθέτηση του ευρώ, την «εξάπλωση» των καταυλισμών των Ρομά, τη μεταφορά θέσεων εργασίας σε χώρες μη μέλη της ΕΕ και των αυξανόμενων ελέγχων στη βιομηχανία, τη γεωργία και το εμπόριο.

Η Λεπέν, η οποία είναι ήδη ευρωβουλευτής, είναι επικεφαλής της λίστας του κόμματος στη βορειοδυτική Γαλλία. Ο πατέρας της, επίσης ευρωβουλευτής και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι επικεφαλής της λίστας στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα, το οποίο κέρδισε τον έλεγχο 11 πόλεων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ενδέχεται να κερδίσει περίπου 20 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο έναντι τριών που διαθέτει σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By