Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Τελική συνταγματική κύρωση των γάμων ομοφυλοφίλων

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας μετά από μήνες αντιπαραθέσεων, έδωσε την τελική έγκριση για την νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων.

gay marriage 01Μετά από μήνες αντιπαράθεσης, η οποία μερικές φορές έλαβε χαρακτήρα βίαιων διαδηλώσεων, το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο δίνοντας την τελική έγκριση για τη νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου καθιστά την χώρα ως την 14η που θεσμοθετεί τον γάμο ομοφυλοφίλων.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, νυν  προέδρου της Γαλλίας, το 2012. Ο γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευθεί να προχωρήσει άμεσα το θέμα, ο οποίος ψηφίστηκε από Βουλή και Γερουσία στα τέλη Απριλίου.

«Ο νόμος ο οποίος επιτρέπει το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου είναι σύμφωνος με το πνεύμα του συντάγματος», αναφέρει το Συνταγματικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Η Ουρουγουάη και η Νέα Ζηλανδία είναι οι τελευταίες από τις 14 χώρες οι οποίες θεσμοθέτησαν τη δυνατότητα γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Στις ΗΠΑ, οι συγκεκριμένοι γάμοι είναι νόμιμοι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, καθώς και σε εννέα άλλες πολιτείες

By