Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Σε κώμα νεαρός Ρομά μετά από ξυλοδαρμό

Ο ανήλικος έπεσε θύμα λιντσαρίσματος

roma-gallia

Στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση νοσηλεύεται 16χρονος Ρομά στη Γαλλία, που ξυλοκοπήθηκε άγρια από δέκα περίπου άτομα καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για διάρρηξη. Την επίθεση καταδίκασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο έφηβος ζούσε με την οικογένειά του και άλλους Ρομά σε κτίριο στο Πιερφίτ-σιρ-Σεν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού.

Την Παρασκευή βρέθηκε αναίσθητος, σε ένα καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ εγκαταλειμμένο κοντά στη Σιτέ ντε Ποέτ, ένα υποβαθμισμένο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ο ανήλικος έπεσε θύμα λιντσαρίσματος από πλήθος που τον κατηγορούσε ότι είχε διαρρήξει το διαμέρισμα ενός κατοίκου της Σιτέ ντε Ποέτ.

«Αυτές οι αδιανόητες και αδικαιολόγητες ενέργειες αντιβαίνουν σε όλες τις αρχές οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του και ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να βρεθούν οι δράστες.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από πολλά άτομα ήρθε στον καταυλισμό και τον πήρε δια της βίας» ανέφερε αστυνομική πηγή. Οι δράστες, που ήταν περίπου δέκα, τον μετέφεραν σε υπόγειο όπου και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για το επεισόδιο από τη μητέρα του παιδιού, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Την «απαράδεκτη» επίθεση εναντίον του 16χρονου καταδίκασε και ο γάλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ο οποίος και ζήτησε να εντοπιστούν το συντομότερο δυνατόν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μία δικαστική πηγή ανέφερε ότι ο νεαρός ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για διάφορες μικροκλοπές. Στις αρχές Ιουνίου είχε συλληφθεί πολλές φορές, διευκρίνισε ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Πιερφίτ-σιρ-Σεν, Μισέλ Φουρκάντ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν γίνει καταγγελίες για βανδαλισμούς και κλοπές στην περιοχή. Οι κάτοικοι απέδιδαν τις ενέργειες στους Ρομά που κατοικούν στην πόλη.

Ένας γείτονας του ανήλικου, ο Ίον Βάρντου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οικογένεια του 16χρονου και περίπου άλλοι 200 Ρομά από τη Ρουμανία, κατέλαβαν το εγκαταλειμμένο κτίριο και το μετέτρεψαν σε καταυλισμό, πριν από τρεις εβδομάδες.

Όλοι τους έφυγαν μετά την τραγωδία. «Έφυγαν αμέσως αφήνοντας όλα αυτά» εξήγησε ο Βάρντου δείχνοντας στρώματα, λάστιχα, και περιτυλίγματα από είδη τροφίμων, πεταμένα στο πάτωμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας κάλεσε τις γαλλικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες της βάναυσης επίθεσης.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το Βουκουρέστι περιμένει από το Παρίσι να επιβεβαιώσει εάν ο ανήλικος είναι όντως Ρουμάνος, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού αντιρατσιστικού κινήματος EGAM, ο Μπενζαμέν Αμπτάν, είπε ότι «αναμένει μια ριζική τροποποίηση των δηλώσεων και σαφέστατη καταδίκη της βίας» εκ μέρους των αρχών.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων τα κρούσματα βίας σε βάρος των Ρομά στη Γαλλία σημειώνουν ανοδικές τάσεις.

Τον Οκτώβριο του 2012 στη Μασσαλία οι Ρομά εκδιώχθηκαν από τον καταυλισμό τους από οργισμένους κατοίκους που έκαψαν ό,τι απέμεινε. Τον Μάιο του 2013 οικογένειες Ρομά είχαν δεχθεί επίθεση σε χώρο υποδοχής, στο Ελάμ της βόρειας Γαλλίας.

By