Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Συγκρούσεις στις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Αψήφησαν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι αρχές

gaza 5

Στο Παρίσι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία υπέρ των Παλαιστινίων και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις καθώς αψήφησαν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι αρχές για προγραμματισμένη διαδήλωση κατά των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Φωτογράφος του Reuters ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στο βόρειο Παρίσι εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Γαλλίας σήμερα για να καταδικάσουν τα επεισόδια στη Γάζα, αψηφώντας την απαγόρευση που είχε επιβληθεί μετά τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά από δύο συναγωγές στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι κατανοεί τις συναισθηματικές αντιδράσεις απέναντι στους θανάτους εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά δεν θα επιτρέψει η βία να εξαπλωθεί στη χώρα.

«Για αυτό ακριβώς ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών, μετά τη διενέργεια έρευνας, να διασφαλίσει ότι τέτοιες διαδηλώσεις δεν θα λάβουν χώρα» ανέφερε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης στο Τσαντ.

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν όμως τις προειδοποιήσεις των αρχών και συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα φωνάζοντας «Ισραήλ, δολοφόνε» μπροστά από τα οδοφράγματα της αστυνομίας. Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 12 πόλεις, από τη Λιλ στα βόρεια έως τη Μασσαλία στη νότια και τη Λυόν στα κεντρικά ή το Στρασβούργο στα ανατολικά.

«Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» ή «η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει» ήταν κάποια από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους πολίτες τους για τον κίνδυνο των συγκρούσεων και της βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στη Γαλλία.

«Απευθύνουμε συστάσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις διαδηλώσεις και να είναι προσεκτικοί στην περίπτωση που βρεθούν κοντά σε οποιαδήποτε διαδήλωση» αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Ορισμένες διαδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την άδεια των γαλλικών αρχών. Για αυτό το λόγο, και εξαιτίας του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου στη Μέση Ανατολή, αυθόρμητες συγκρούσεις και ξεσπάσματα βίας δε μπορούν να αποκλειστούν» συμπληρώνει η πρεσβεία.

By