Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλογερμανικός «πόλεμος» για το ευρώ

Το ράλι του ευρώ προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς, με βάση τις προβλέψεις, οι Γερμανοί μπορούν να ζήσουν με ακριβό νόμισμα, ενώ οι Γάλλοι όχι.

 

*Γράφει η Μαρία Παπαδάτου

Hollande MerkelΗ σύγκρουση ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και με φόντο το ράλι του ευρώ. Μπορεί η απειλή για έναν παγκόσμιο «νομισματικό πόλεμο» να είναι υπερτιμημένη για την ώρα, μετά την πρόσφατη παρέμβαση των χωρών του G7, ωστόσο τα άσχημα νέα είναι ότι ο «πόλεμος» θα ξεσπάσει ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει στείλει μήνυμα σε Βερολίνο και Bundesbank (κεντρική τράπεζα Γερμανίας) ότι η ανατίμηση του ευρώ πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο, την ώρα που η Καγκελάριος Merkel και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, δηλώνουν ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι Γερμανοί μπορούν με ακριβό ευρώ, οι Γάλλοι όχι
Με βάση τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2013, οι Γερμανοί μπορούν να ζήσουν με το ευρώ πάνω από τα 1,30 δολ. ή ακόμη και πάνω από τα 1,40 δολ., πολύ ευκολότερα σε σχέση με τους Γάλλους. Merkel και Hollande είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα, σε ένα ιδιότυπο νομισματικό πόλεμο, εντός της ευρωζώνης. Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότερες για τους Γάλλους, τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η διαπραγματευτική ισχύς της Γαλλίας αποδυναμώνεται, καθώς το ευρώ εισέρχεται σε μια νέα φάση αβεβαιότητας, με την περίοδο εφησυχασμού λόγω των δράσεων της ΕΚΤ, να φθάνει στο τέλος της.

Την ίδια ώρα, στην περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Ιταλία τους επόμενους μήνες, θα είναι πολύ δύσκολο για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, να υιοθετήσουν μια κοινή θέση, από τη στιγμή που οι πολιτικές τους κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ο παράγοντας «γερμανικές εκλογές», δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς το Βερολίνο ενδέχεται να υιοθετήσει ακόμη σκληρότερη πολιτική, με στόχο να ικανοποιήσει η Καγκελάριος Merkel τους ψηφοφόρους τους.

Το χάσμα Γαλλίας – Γερμανίας απειλεί την ευρωζώνη

Ο νέος κίνδυνος που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αυτή τη φορά δεν προέρχεται από τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά από το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία σε σχέση με τις άλλες χώρες του πυρήνα και ιδιαίτερα τη Γαλλία.

Η επιμονή στην πολιτική λιτότητας θα καθυστερήσει την ανοδική πορεία της γαλλικής οικονομία, η οποία σταθερά χάνει σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, έναντι της Γερμανίας, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.  Επιπλέον, η ανησυχία εντοπίζεται και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιδείνωσης των ήδη τεταμένων σχέσεων, ιδίως μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel.

Τα σημάδια ανάκαμψης στη γερμανική οικονομία ενισχύουν τη θέση της Merkel, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, ο Γάλλος Πρόεδρος, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη 0,8% το 2013 δεν θα επιτευχθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Natixis προειδοποιεί ότι το χάσμα με τη Γερμανία πρέπει να κλείσει, διαφορετικά Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω δυσκολίες, οι οποίες θα προκαλέσουν πρόβλημα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την ίδια ώρα, η Spiro Sovereign Strategy εκτιμά ότι η Γαλλία αντιμετωπίζεται ως μια χώρα του πυρήνα από τις αγορές ομολόγων, ωστόσο αν κρίνει κανείς από τα οικονομικά και δομικά δεδομένα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως μια «τυχερή περιφερειακή χώρα».

*Συντάκτης διεθνών οικονομικών αναλύσεων[space size=»30″]

By