Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γεγονός το πρώτο μη κερδοσκοπικό μπαρ

Άνοιξε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

slide-shebeen-2Το «Shebeen» είναι ένα μπαρ που άνοιξε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και πουλάει 25 διαφορετικές μπύρες από 10 χώρες. Μπύρα Dashen από την Αιθιοπία, Windhoek Lager από τη Ναμίμπια, Boschendal Chenin Blanc από τη Νότια Αφρική. Όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε εφτά ΜΚΟ, όπως την Mothers2mother κατά του AIDS, την Vision Spring που δίνει γυαλιά όρασης σε όσους δεν μπορούν να τα αγοράσουν με έδρα στην Ινδία και την Room To Read με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Simon Griffiths, ιδρυτής του Shebeen και ο εμπνευστής του χαρτιού τουαλέτας Who Gives A Crap (το 50% των εσόδων αυτού του χαρτιού τουαλέτας πηγαίνει στη κατασκευή αποχέτευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο), λέει ότι οι πρώτες οχτώ εβδομάδες του μπαρ ήταν πολύ πετυχημένες. «Το μπαρ είναι πολύ δημοφιλές, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη βγάζουμε κέρδη, αλλά έχουμε μόνιμο πρόβλημα στοκ. Ήπιαμε όλη την μπύρα της Αιθιοπίας που βρίσκεται στην Αυστραλία».

Η λέξη «Shebeen» αρχικά σήμαινε «παράνομο μπαρ» στην Ιρλανδία, αλλά πρόσφατα ο όρος υιοθετήθηκε στη Νότιο Αφρική και στη Ζιμπάμπουε. Κατά τη διάρκεια του apartheid οι ακτιβιστές κανόνιζαν συναντήσεις σε μπαρ με τσίγκινες στέγες. Το «Shebeen»μοιάζει με αυτά τα μπαρ.   Ο Griffiths, ο οποίος δούλευε σε επενδυτική τράπεζα, πήρε την ιδέα από μια φίλη του από το κολέγιο, την Zanna McComish. «Όταν ήμουν 20 και κάτι, ήθελα να κάνω κάτι καλό για τους άλλους κάνοντας κάτι που μου άρεσε πολύ – το να πηγαίνω σε μπαρ. Πριν φύγει η Zanna από τη χώρα, δουλέψαμε μαζί το business plan. Μετά το ανέλαβα μόνος μου».

Τώρα πιστεύει ότι έχει μοιράσει πάνω από 200.000 δολάρια για καλό σκοπό μέσα στον πρώτο χρόνο και 800.000 μέσα σε τρία χρόνια. Για το μέλλον ελπίζει ότι θα ανοίξει και άλλα μπαρ και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

Πηγή: lifo.gr

 

 

slide-shebeen-4

 

 

slide-shebeen-7

 

 

slide-shebeen-8

 

 

slide-shebeen-13

 

 

slide-shebeen-15

 

slide-shebeen-15_0

 

slide-shebeen-18

 

slide-shebeen-46

 

slide-shebeen-1

 

 

By