Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Hedge funds σε ρόλο τραπεζίτη…

 …και η  αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία

xrimatistirio600_311013

Του Αντώνη Τάντουλου

Πίσω από τον εντυπωσιασμό που επόμενο ήταν να δημιουργήσει στην χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας το deal των 100 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον επενδυτικό όμιλο York Capital, κρύβεται η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την οικονομία, τον μοναδικό δηλαδή τρόπο για να απαλλαγεί η χώρα από το φάντασμα της ύφεσης.

Ειδικότερα κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα είτε «μεταναστεύουν» τις έδρες τους στο εξωτερικό (βλέπε Βιοχάλκο), είτε προβαίνουν σε μετοχικές συμφωνίες παραχωρώντας σε hedge funds στρατηγικά μετοχικά πακέτα με αντάλλαγμα κεφάλαια απαραίτητα για να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Με άλλα λόγια οι «καρχαρίες των αγορών» όπως χαρακτηρίζονται διεθνώς τα hedge funds εκτός από ρόλο υποστηριχτή της εθνικής προσπάθειας μέσω δηλώσεων και συνεντεύξεων σε όλα τα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης, αναλαμβάνουν πλέον και ρόλο τραπεζίτη…

Και βέβαια μπορεί όσοι είχαν μια σχέση με την πραγματικότητα να μην έδιναν και τόσο μεγάλη σημασία στους πολιτικούς που την περασμένη άνοιξη έσπευδαν να προβλέψουν πως μετά την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η μηχανή θα έπαιρνε μπροστά το φθινόπωρο, ωστόσο η χρονοτριβή που εξακολουθεί να υπάρχει ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες.

Διότι πολύ απλά οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια διαδικασία που ξεκινά και τελειώνει στην τρόικα, ταυτόχρονα προσπαθούν να είναι εντάξει στις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την αναδιάρθρωσή τους, πράγμα καθόλου εύκολο και συν τοις άλλοις πλησιάζει η «ώρα της κρίσεως» όπου οι επενδυτές θα κληθούν να εξασκήσουν την πρώτη σειρά των warrants που ωριμάζουν το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για μια εντελώς στρεβλή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει εκτροχιασμό της όλης προσπάθειας, ενώ το ανησυχητικό είναι πως η κυβέρνηση εξακολουθεί και να μην ακούει τις ανησυχίες των τραπεζιτών και κάνει πως δεν βλέπει ότι οι επιχειρήσεις αργοσβήνουν, μην μπορώντας να βρουν την χρηματοδότηση που έχουν ανάγκη.

Λύσεις στο πρόβλημα υπάρχουν πολλές, άμεση λύση όμως μόνο μια και αυτή έχει να κάνει με αλλαγή πλεύσης από το ΤΧΣ και στροφή σε εξεύρεση στρατηγικού ή στρατηγικών επενδυτών πρόθυμων να «υιοθετήσουν» τις συστημικές τράπεζες μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Ότι έπραξε δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την διαφορά βέβαια πως απαιτούνται σημαντικά περισσότερα κεφάλαια από τα 100 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο κατασκευαστικός και ενεργειακός όμιλος,  τα οποία μπορούν να διαθέσουν μόνο τράπεζες ευρωπαϊκές ή αμερικάνικες…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By