Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ

«Θα ξεκινήσω έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε

merkel_2711940b

Οι γερμανικές δικαστικές αρχές θα ερευνήσουν τις υποκλοπές που πιστεύεται ότι έγιναν στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μια υπόθεση που αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Θα ξεκινήσω έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε μετά την κατάθεσή του ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Η έρευνα στρέφεται «κατ” αγνώστων», διευκρίνισε ο Ράνγκε, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που εδρεύει στην Καρλσρούη, και θα αφορά την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ μιας ξένης μυστικής υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος εκατομμυρίων Γερμανών πολιτών, ένα γεγονός που αποκαλύφθηκε επίσης από τα απόρρητα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν.

Το Βερολίνο συγκλονίστηκε το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA, σύμφωνα με τις οποίες επί πολλά χρόνια οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες, μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, εκατομμυρίων πολιτών αλλά ακόμη και το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ. Το σκάνδαλο επηρέασε τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ που, κατά παράδοση, είναι πολύ στενές.

Η απόφαση να ερευνηθούν μόνο οι υποκλοπές σε βάρος της καγκελαρίου επικρίθηκε τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους εταίρους της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και το Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Το βασικό αδίκημα που αποτελούσε αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η μαζική κατασκοπεία» από την NSA σε βάρος των Γερμανών πολιτών, τόνισε ο βουλευτής Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε που εκπροσωπεί τους Πράσινους στην κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία κατέθεσε ο Ράνγκε.

«Μια δικαστική διαδικασία που τηρεί το γνωμικό ότι όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά ορισμένα είναι πιο ίσα από τα άλλα (σ.σ. από το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων») δεν είναι αποδεκτή όταν τίθεται ζήτημα για τη μαζική παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών», είπε από την πλευρά του ο Ραλφ Στέγκνερ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ στον ιστότοπο της οικονομικής εφημερίδας Handesblatt.

Στις αρχές Απριλίου συστάθηκε στη Γερμανία μια ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει το μέγεθος της κατασκοπείας σε βάρος πολιτών και πολιτικών στη χώρα και να διαπιστώσει κατά πόσο γνώριζαν την υπόθεση οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων η επιτροπή αυτή σχεδιάζει να πάρει κατάθεση και από τον Σνόουντεν, είπε στέλνοντας εκπροσώπους της στη Μόσχα όπου έχει καταφύγει, είτε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

By