Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γερμανία: Δεν θέλει κανείς «κούρεμα»

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για την Ελλάδα είναι ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Merkel SamarasΑδιαμφισβήτητη νικήτρια των εκλογών η Άνγκελα Μέρκελ είναι περισσότερο από ποτέ το πρόσωπο κλειδί, που θα καθορίσει την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα την επόμενη ημέρα.

Πάντως ο μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και ο μεγάλος συνασπισμός δεν σηματοδοτεί κατ ανάγκην αλλαγή πολιτικής όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και κατά συνέπεια και της ελληνικής υπόθεσης. H SPD άλλωστε τάχθηκε –τουλάχιστον προεκλογικά- κατά ενός νέου κουρέματος, κάτι που αποτελεί ταμπού για όλα τα κόμματα στη Γερμανία. Διαφορετική στάση δεν έχουν ουσιαστικά ούτε οι Πράσινοι, ενώ τη λέξη «κούρεμα» δεν λέει ούτε και το αριστερό κόμμα Die Linke.

Η Die Linke ζητούσε προ τριών ετών μία γενναιόδωρη μείωση χρέους για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του κόμματος όμως δρ Gregor Gysi πριν τις εκλογές κατηγορούσε τη Μέρκελ ότι σχεδιάζει κούρεμα χρέους και το έκρυβε από το γερμανικό λαό. Χαρακτήριζε επίσης το κούρεμα σοβαρή πιθανότητα, δεδομένου ότι η πολιτική της Γερμανίας για την Ελλάδα ήταν εντελώς λάθος όπως λέει. Όμως αυτά δεν έχουν τόση σημασία, καθώς τα κουκιά των Πρασίνων δεν φτάνουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, η συνεργασία με την Die Linke αποτελεί ταμπού για όλα τα υπόλοιπα κόμματα και εάν συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός, όπως όλα δείχνουν θα γίνει με τους όρους της “Angie”.

Η ρητορική της Μέρκελ δεν είναι πολεμική, παρά την ανυποχώρητη στάση της: Η Μέρκελ επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα τα πάει καλά, μόνο εάν η Ευρώπη τα πάει καλά, ότι η σταθεροποίηση του ευρώ είναι προς όφελος των Γερμανών γιατί σταθεροποιεί τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο, ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα («60 χρόνια ειρήνης δε γνώρισε ποτέ ξανά η Ευρώπη»). Σημειώνει δε με νόημα ότι και η Γερμανία πριν δέκα χρόνια ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης «αλλά εμείς κάναμε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε», και ξεκαθαρίζει ότι «εκτός από την αλληλεγγύη της Γερμανίας πρέπει ο καθένας να επιδεικνύει ευθύνη για τον εαυτό του» και ότι πρέπει να υπάρχει «απόδοση και ανταπόδοση». Κατά συνέπεια λέει όχι σε ευρωομόλογα και ευρωπαϊκό ταμείο χρέους, δύο βασικές προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και την υποστήριξη των νότιων, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο η SPD δήλωνε ότι μπορεί να «χαλαρώσει» η ασφυκτική μεγγένη της σημερινής πολιτικής.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για την Ελλάδα είναι ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να κρατήσουν το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θεωρείται επιτυχημένος για τους Γερμανούς. Και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει. Οι Σοσιαλδημοκράτες πάλι –εφοσον είναι αυτοι που θα μπουν σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό έστω και απρόθυμα καθώς όποιος συγκυβερνήσει με την αδιαμφισβήτητη νικήτρια Μέρκελ θα έχει πολλές δυσκολιες- διχάζονται ως προς το εάν θα ήθελαν αυτό το υπουργείο. Σημειωτέον πάντως ότι ειθισται ο δευτερος εταίρος σε μία κυβέρνηση συνεργασία να παίρνει το Εξωτερικών και όχι το Οικονομικών.

By