Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Η Ρωσία χαράσει νέα σύνορα στην Ευρώπη

Ένταση στις κυρώσεις για στρατιωτικό εξοπλισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας 

stainmager

Την μεγάλη δυσαρέσκεια του Βερολίνου κατά της στάσης που έχει κρατήσει η Ρωσία, καθώς «προσπαθεί να επιβάλει νέα σύνορα στη ήπειρο της Ευρώπης», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, μετά από την επίσκεψη του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κατά το Σαββατοκύριακο.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι η εντύπωσή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και στην πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, είναι ότι η κατάσταση «μόνο σταθερή δεν είναι».

Η προγραμματισμένη αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της κλιμάκωσης της βίας, τόνισε ο γερμανός υπουργός

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την παράδοση στον ρωσικό στρατό ενός προσομοιωτή μάχης λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία θα πλήξει τις σχέσεις συνεργασίας τους —για ζητήματα όπως το Αφγανιστάν— και προειδοποίησε τη Γαλλία να μην ακολουθήσει την ίδια οδό.

Την Παρασκευή η Γερμανία ανέστειλε όλες τις εξαγωγές εξοπλισμών προς τη Ρωσία, ενώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά δεν έκανε λόγο για τις εξαγωγές υλικού.

«Αυτό καταργεί όλες τις θετικές ενδείξεις που διαφάνηκαν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μας στο Αφγανιστάν. . . Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι εποικοδομητική» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έλαβε αυτή την απόφαση «υπό πίεση» υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ καθοδήγησαν το Παρίσι και το Βερολίνο προς την υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης απέναντι στη Μόσχα.

By