Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος για την Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής του SPD

Διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη γραμμή Μέρκελ από το νούμερο 2 της γερμανικής πολιτικής και επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών

SPD Präsidiumssitzung

Την αντίθεση του σχετικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της Ουκρανίας εξέφρασε την Τετάρτη ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rheinische Post.

«Η ΕΕ με βεβαιότητα διέπραξε ένα σφάλμα […]. Δεν ήταν πολύ έξυπνο να δώσει την εντύπωση στην Ουκρανία ότι έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η οποία της πρότεινε μια συμφωνία σύνδεσης, δήλωσε ο Γκάμπριελ.

«Όμως αυτό δεν δικαιολογούσε και δεν δικαιολογεί το ότι βύθισαν την χώρα στο χάος», προσέθεσε ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος στη Μόσχα.

Διευκρίνισε ότι «το κλειδί (για την επίλυση αυτής της κρίσης) το κρατά η Ρωσία, βρίσκεται στα χέρια (του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν».

«Πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν συνεχώς νέες εθνικιστικές εστίες. Ο Πούτιν οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του», συνέχισε ο Γκάμπριελ.

Η προσέγγιση που υιοθέτησε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτήν της συντηρητικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αποδώσει την ευθύνη στη Ρωσία για την κλιμάκωση της κρίσης.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ απάντησε ότι τα σχόλια του Γκάμπριελ αποτελούν προσωπικές απόψεις και απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Γερμανία διατηρεί μια «πολύ ενωμένη θέση» στην ουκρανική κρίση, δήλωσε η ίδια, κυρίως για να μειώσει τις εντάσεις με το να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για έναν εθνικό διάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ –στέλεχος της ρωσικής Gazprom με γνωστές σχέσεις φιλίας με τον κ. Πούτιν- είχε φθάσει στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΕΕ υπήρξε η βασική υπεύθυνη για την ουκρανική κρίση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By