Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία – Ρωσία: Οι εμπορικές σχέσεις δεν κρύβουν την ένταση των δύο χωρών

Η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα για το 2013 στην εμπορική έκθεση για τον βιομηχανικό τομέα Hannover Messe. Παρόλο που οι γερμανορωσικοί οικονομικοί δεσμοί είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, τα πολιτικά προβλήματα εντείνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Η συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία για την φετινή έκθεση στο Ανόβερο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Όπως υπογράμμισε, επίσης, Γερμανία και Ρωσία εργάζονται από κοινού για τις εκδηλώσεις «Έτος Ρωσίας στη Γερμανία» και «Έτος Γερμανίας στη Ρωσία». Η Hannover Messe 2013 προσφέρει την ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Τη Δευτέρα, Άνγκελα Μέρκελ και Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τη βιομηχανική εμπορική έκθεση και ενδέχεται να εγκαινιάσουν μια γερμανορωσική οικονομική σύνοδο.

Πολιτικές εντάσεις

Αλλά η συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν μάλλον θα επισκιαστεί από τις τρέχοντες πολιτικές εξελίξεις. Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιδρομές των Ρώσων αξιωματούχων στους γερμανικούς οργανισμούς στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Στα τέλη Μαρτίου, οι ρωσικές αρχές έλεγξαν τα γραφεία των πολιτικών ιδρυμάτων Κόνραντ Αντενάουερ και Φρίντριχ Έμπερτ, και κατέσχεσαν προσωρινά υπολογιστές και έγγραφα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της  Deutsche Welle, o αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Γκέοργκ Στράιτερ, δήλωσε ότι το θέμα αναπόφευκτα θα συζητηθεί όταν η Μέρκελ συναντήσει τον Πούτιν. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει για το θέμα η Μέρκελ.

Ενέργεια και βιομηχανία

Ωστόσο, οι πολιτικές εντάσεις δεν φαίνεται να βαραίνουν τις έντονες οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας. Η Ρωσία έχει γίνει η επίτιμη χώρα για την Hannover Messe, για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία. Η εμπορική έκθεση για τον βιομηχανικό τομέα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο.

Η Ρωσία θα έχει έναν αριθμό ρεκόρ συμμετοχής με πάνω από 100 περίπτερα στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom, της Russian Railways και της UralVagonZavod, ενός κατασκευαστή τανκς, σιδηροδρομικών οχημάτων και τρακτέρ. Αρκετές από τις περιφέρειες της Ρωσίας, όπως η Τούλα και το Νοβοσιμπίρσκ, θα παρουσιάσουν επίσης τα έργα τους. Ένα τέτοιο έργο είναι η δημιουργία ενός πολυσυγκροτήματος στον χώρο του πρώην Ξενοδοχείο Rossiya στη Μόσχα.

Κατά την εμπορική έκθεση του Ανόβερου, η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ενέργεια, την κατασκευή μηχανημάτων, των νέων υλικών και την βιομηχανική αυτοματοποίηση σε εκθέματα. Η χώρα θα εκπροσωπηθεί επίσης στην Metropolitan Solutions Fair που πραγματοποιείται στο Ανόβερο την ίδια περίοδο. Η Metropolitan Solutions παρουσιάζει ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις για τις αστικές υποδομές. Η IndustrialGreenTec, μια διεθνής έκθεση για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες που θα παρουσιάζεται ταυτόχρονα στο Ανόβερο, θα φιλοξενήσει επίσης τη Ρωσία κατά το τρέχον έτος.

Μεγάλες προσδοκίες

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να παρουσιάσει τον εαυτό της με έναν νέο, πιο δυναμικό και σύγχρονο τρόπο», δήλωσε η Christiane Schuchart, της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων της Ανατολικής Ευρώπης, κορυφαίος οργανισμός εκπροσώπησης γερμανικών επιχειρήσεων. Κατά τη γνώμη της, κύκλοι εκτός Ρωσίας βλέπουν την οικονομία της να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των πρώτων υλών, αλλά η Schuchart δήλωσε πως η Ρωσία θα αναδείξει άλλους τομείς στην Hannover Messe.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για τις οικονομικές σχέσεις της Ανατολικής Ευρώπης, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας έφτασε σε ένα ρεκόρ πάνω από 80 δισ. ευρώ το 2012. Η Επιτροπή αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By