Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανικός τύπος: «Τακτικοί ελιγμοί» του Eurogroup

Το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο και οι ενδεχόμενες συνέπειες κυριαρχούν στο γερμανικό Τύπο.

Flags of Germany, France and the European Union flutter in the wind before the meeting of new French President Hollande and German Chancellor Merkel in Berlin«Προσωρινά κλειστόν» επιγράφεται το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου από τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία. Οι ανταποκριτές της εφημερίδας σημειώνουν ότι οι Κύπριοι είναι οργισμένοι, ενώ το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Και καταλήγει: «Ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε παρέμεινε σιωπηλός το πρωί του Σαββάτου. Δεν έδωσε καμία συνέντευξη τύπου, παρά μόνο εξέδωσε μία γραπτή ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι βρέθηκε ένας δρόμος για να βοηθηθεί η Κύπρος, χωρίς να υποθηκευθεί το μέλλον της χώρας και κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μοιραστούν δίκαια τα βάρη σε ιδιοκτήτες, πιστωτές και καταθέτες. Οι Κύπριοι έχουν διαφορετική άποψη και κάνουν λόγο για εκβιασμό» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Η Frankfurter Allgemeine επισημαίνει στο οικονομικό της ένθετο: «Οι αγορές αντιδρούν εν μέρει με έκπληξη στην απόφαση να συμμετάσχουν καταθέτες και επενδυτές στο πακέτο διάσωσης». Η εφημερίδα παραθέτει το σχόλιο Αμερικανού αναλυτή Ντέιβιντ Κότοκ, που εργάζεται σε εταιρία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: «Πρόκειται για ασύλληπτη τρέλα. Η Ευρώπη βρήκε έναν ακόμη τρόπο για να πυροβολήσει τα πόδια της» υποστηρίζει ο Αμερικανός αναλυτής.

Τακτικούς ελιγμούς του «Γιούρογκρουπ» βλέπει η Rheinische Post του Ντύσσελντορφ: «Επινόησαν μία πονηριά. Διάλεξαν το τριήμερο, για να αποφύγουν την επιδρομή καταθετών στις τράπεζες. Αυτή η συμπεριφορά είναι κυνική, διότι οι μικροκαταθέτες σίγουρα δεν φέρουν ευθύνη για τις κινήσεις υψηλού ρίσκου των κυπριακών τραπεζών. Στόχος της συμφωνίας είναι να πάρουν οι Γερμανοί καταθέτες το μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν μόνο αυτοί τον λογαριασμό, αλλά και οι ίδιοι οι Κύπριοι επενδυτές. Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να δυσαρεστηθούν υπέρ το δέον και οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες. Η Κύπρος θα παραμείνει ‘ολίγον φορολογικός παράδεισος’και στο μέλλον».

Με ειρωνικούς τόνους, η Tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει: «Όσοι κερδίζουν τα μέγιστα από έναν αχαλίνωτο καπιταλισμό, παραμένουν ανενόχλητοι. Το ίδιο και όσοι είχαν επενδύσει σε μετοχές ή ομόλογα των εν λόγω τραπεζών, στοχεύοντας σε παχυλά κέρδη. Είναι δύσκολο φαίνεται να πειράξουμε όλους αυτούς τους πελάτες. Καλύτερα να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς που εύκολα πιάνουμε στα χέρια μας, δηλαδή στους μικροκαταθέτες».

Διαφορετική άποψη από την Kölnische Rundschau της Κολωνίας: «Η συμμετοχή των καταθετών στην εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων μπορεί να είναι μία σκληρή απόφαση, αλλά η σκέψη είναι σωστή: Δεν είναι δουλειά των φορολογουμένων στη Γερμανία, τη Φινλανδία ή τη Γαλλία να πληρώσουν τη μεγαλομανία τραπεζικών στελεχών στην Κύπρο και τα λάθη που αυτή συνεπάγεται. Η εκταμίευση οικονομικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας πρέπει να γίνεται με όρους αυστηρούς και αποθαρρυντικούς. Αυτό ακριβώς έγινε στο παράδειγμα της Λευκωσίας».

Πλήγμα εμπιστοσύνης για την Ευρώπη;

Οι συνέπειες της «κυπριακής λύσης» για την περαιτέρω πορεία της ευρωζώνης προβληματίζει πολλούς σχολιαστές.Η Berliner Zeitung επισημαίνει: «Στην Ελλάδα πέρσι είχαν κληθεί να πληρώσουν οι επενδυτές για το κούρεμα ομολόγων. Και τότε μας έλεγαν ότι πρόκειται για μία μοναδική περίπτωση. Τώρα φαίνεται ότι οι δήθεν μοναδικές περιπτώσεις διαδέχονται πλέον η μία την άλλη. Και αυτό σίγουρα δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρώπη.

Σε σχόλιό της, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για ένα «ταμπού που σπάει» και εξηγεί: «Η απόφαση του Γιούρογκρουπ να επιβαρυνθούν οι καταθέτες με αναγκαστική εισφορά έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας στην εξυγίανση των κυπριακών τραπεζών, είναι άδικη και κοντόθωρη. Δεν είχαν περάσει 24 ώρες από τότε που ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε μία επιστολή-φωτιά, προειδοποιούσε τους συναδέλφους του ότι οι πολίτες γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη τους στην Ευρώπη και οι εθνικές κυβερνήσεις έριξαν λάδι στη φωτιά για να ενισχύσουν το φαινόμενο αυτό.

DW 

 

By