Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανικός Τύπος: Kατώτερος των προσδοκιών ο ανασχηματισμός

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Αθήνα, με έμφαση στην υπουργοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη είναι και σήμερα αντικείμενο σχολιασμού στο γερμανικό τύπο

xardouvelisPPPP

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αναμορφώσει τη χώρα με περισσότερη ορμή και πειστικότητα. Σε σχέση με αυτόν τον στόχο, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι κατώτερος των προσδοκιών», παρατηρεί σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει: «Μετά τις απώλειες που σημείωσαν τα κυβερνητικά κόμματα στις ευρωεκλογές, ο Σαμαράς επιδιώκει πρωτίστως να ικανοποιήσει τον κυβερνητικό του εταίρο και τις κομματικές πτέρυγες και να αποτρέψει την φυγή ψηφοφόρων προς τους φασίστες, τοποθετώντας στην κυβέρνηση έναν υπουργό που δεν περνά απαρατήρητος».

Αντίθετα, η εφημερίδα χαιρετίζει την υπουργοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη, τον οποίο χαρακτηρίζει «αχτίδα ελπίδας», καθώς «εισέρχεται στην κυβέρνηση ένας έμπειρος οικονομολόγος, ο οποίος ανήκει στους μεταρρυθμιστές από την εποχή της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ο οποίος αργότερα προέβλεψε την δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας». Ωστόσο, επισημαίνεται στο σχόλιο, «ένας διάσημος οικονομολόγος από μόνος του δεν μπορεί να φέρει την χώρα σε πορεία επιτυχίας, κυρίως όταν στο υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να μένει ριζωμένη η παλιά πελατειακή νοοτροπία». Με αυτό το δεδομένο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η διελκυστίνδα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Στην Αθήνα ξεχνούν εύκολα ότι δεν είναι οι οικονομολόγοι του διαμετρήματος ενός Χαρδουβέλη που έριξαν την χώρα στην κρίση, αλλά η ανθεκτική σε κάθε αλλαγή κομματική διαπλοκή».

«Έφυγαν οι υπουργοί που εξόργιζαν τους ψηφοφόρους»

Για το ίδιο θέμα, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είναι -όπως και ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας- πολιτικός, αλλά οικονομολόγος και οπαδός των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα που επικαλείται ελληνικά ΜΜΕ, η υπουργοποίηση του Χαρδούβελη θεωρείται παραχώρηση προς τους δανειστές της Αθήνας. Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι τα υπόλοιπα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης εκπέμπουν άλλα μηνύματα, «τα οποία απευθύνονται στο εσωτερικό». Έτσι, «έφυγαν από την κυβέρνηση υπουργοί οι οποίοι εξόργιζαν τους ψηφοφόρους με την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσαν». Αυτό ισχύει «για τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει το ρεπορτάζ. Σχετικά με την μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης, η Süddeutsche Zeitung την αποδίδει στο γεγονός ότι ο τέως υπουργός Δημοσίας Τάξεως «ακολουθούσε μια σκληρή στάση έναντι της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν άρεσε σε εκείνο το κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που ελπίζει να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού χώρου».

«Η Ελλάδα αναζητεί νέους δρόμους»

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών κάθε άλλο παρά λαϊκιστής είναι», παρατηρεί η Stuttgarter Zeitung σε σχόλιο της με τίτλο «Η Ελλάδα αναζητεί νέους δρόμους» και εξηγεί ότι ο Χαρδούβελης «διατυπώνει μια πολύπλοκη αλήθεια». Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο επί των Οικονομικών υπουργός του βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: «από τη μία πλευρά, θα πρέπει να διατηρήσουν την πειθαρχία στο πεδίο των δαπανών, καθώς μόνο έτσι θα διασφαλίσουν από τους δανειστές διευκολύνσεις στο ζήτημα του χρέους. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει η κυβέρνηση να άρει την πίεση της λιτότητας και να χαλαρώσει τη φορολογική πολιτική προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία και να αποκτήσουν οι Έλληνες προοπτική. Οι δύο αυτές στρατηγικές φαίνονται αντιφατικές, οδηγούν, ωστόσο, στον ίδιο στόχο. Η ελάφρυνση του χρέους συνιστά προϋπόθεση για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της μακροπρόθεσμα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

πηγή: Deutshce Welle 

By