Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γερμανοί καλούνται σε απολογία για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

upovrixio-1

Αντιμέτωποι με το αδίκημα της δωροδοκίας καθώς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βρίσκονται 13 Γερμανοί, στελέχη των εταιρειών Atlas και Rheinmetall AG, που έχουν κληθεί από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή που διενεργεί την έρευνα για τα εξοπλιστικά προκειμένου να απολογηθούν τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός πρόκειται να στείλει νέες κλήσεις ώστε να απολογηθούν άλλα δέκα στελέχη των δύο συγκεκριμένων εταιρειών.

Η εμπλοκή των κατηγορουμένων, οι οποίοι θα απολογηθούν για το οπλικό σύστημα υποβρυχίων και τον αντιαεροπορικό τύπου ASRAD, προκύπτει τόσο από τη γερμανική δικογραφία, όσο και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ήδη κατηγορουμένων Παναγιώτη Ευσταθίου και Αντώνη Κάντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ανακριτής, φαίνεται να διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ευρώ για μίζες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών η συνολική μίζα ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι μέρος της μίζας επιστρέφει σε Γερμανούς, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως «μίζα από τη μίζα».

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε το ελληνικό δημόσιο και ζητά από τις γερμανικές εταιρείες αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιφυλάσσεται για μεγαλύτερη αποζημίωση στο μέλλον.

Τονίζεται, ότι για την υπόθεση των δύο οπλικών συστημάτων έχουν ήδη απολογηθεί 35 Έλληνες κατηγορούμενοι. Το σκέλος της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα που θα καταθέσει την πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

By